Søksmålet ble fremmet mandag i Southern District of New York. Målet er å blokkere de to finansinstitusjonene fra å utlevere regnskaper og forretningsinformasjon om forholdet med The Trump Organization – Donald Trumps familieselskap.

«Det eksisterer ingen annen årsak å forfølge dette enn politisk», skriver advokatene i søksmålet.

– Ment å trakassere Trump

Advokatene mener stevningene og innsynsbegjæringene fra House Financial Services Committee og Intelligence Committee er utstedt for å «trakassere» Trump og at de er ulovlige.

«Dette skjer for å gå gjennom hans privatøkonomi, forretningsaktiviteter, hans families eiendeler og bruke denne informasjonen til å forårsake politisk skade», skriver advokatene.

Trump er den første presidenten på over 40 år som ikke har offentliggjort sin private selvangivelse. Han har sagt at han er under revisjon fra skattemyndighetene og ikke kan utlevere den. Dette er blitt avvist av skatteeksperter.

Demokrater i Kongressen sier søksmålet er i kjent Trump-ånd.

«Da Trump var i privat sektor brukte han rutinemessig advokater, og trusler om søksmål, til å skremme andre. Han vil finne ut at kongressen ikke kan bli avskrekket fra å utføre sitt forfatningsansvar», sier lederne av de to komiteene i en felles uttalelse.

Lover å samarbeide

Den tyske storbanken Deutsche Bank sier at den er forpliktet til å dele all relevant informasjon med «pågående lovlige etterforskninger». De vil begynne å dele informasjon med etterforskerne innen fristen, som er satt til 6. mai.

Deutsche Bank lånte ut rundt to milliarder dollar til Donald Trump og hans eiendomsprosjekter i de to tiårene opp til han ble valgt til USAs president i 2016.

I noen tilfeller overdrev Trump sin formue og lovet bankforbindelsene helgeopphold på resorten Mar-a-Lago i Florida dersom han fikk lånene, ifølge New York Times.

Avisen intervjuet tidligere i år mer enn 20 tidligere og nåværende banktopper i Deutsche Bank, som har forklart hvordan Trump klarte å sikre finansiering fra den tyske banken i over 20 år tross konkurser og at han ble ansett for risikabel av andre finansinstitusjoner.

De to komiteene har bedt om å få utlevert dokumentasjon som går over ti år tilbake i tid. Ifølge søksmålet har de også bedt om innsyn i transaksjoner som er foretatt med kredittkort utstedt fra de to finansinstitusjonene til de tre eldste Trump-barna.

«Alle borgere bør være bekymret for denne omfattende, lovløse invasjonen av privatlivet. Vi ser frem til å få dette belyst i retten», skriver de to advokatene Mukasey og Patrick Strawbridge i søksmålet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.