Onsdag kveld norsk tid stormet Trump-tilhengere Kongressbygningen på Capitol Hill i hovedstaden Washington, D.C. Det oppsto et væpnet drama inne i bygningen og en kvinne skal være skutt. Stormingen skjedde mens kongressrepresentantene skulle telle opp valgmenn og erklære valgseieren til Joe Biden.

Statsminister Erna Solberg kaller det «et helt uakseptabelt angrep på demokratiet».

Natos generalsekretær var tidig ute og beskrev det han så som «sjokkerende scener».

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide reagerer kraftig og skriver «Trump har et særlig ansvar for å sørge for at situasjonen kommer under kontroll».

Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant dem som var tidligst ute med å fordømme. Han tror at kraften i det amerikanske demokratiet vil stå imot.

SV-leder Audun Lysbakken skriver at det er «livsfarlig å viske ut grensene mot ekstremisme».

Trump kom til slutt på banen via en video på Twitter der han ber demonstrantene om å dra hjem.

En rekke utenlandske toppolitikere har ytret seg om scenene i den amerikanske hovedstaden. Britenes statsminister Boris Johnson kaller det «forkastelig scener» og skriver at det nå er avgjørende med en fredelig maktoverdragelse.

Den tyske utenriksministeren Heiko Mass sier at «Trump og hans tilhengere må godta valget til amerikanske velgere og slutte å tråkke på demokratiet».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.