Onsdag kveld stemte et flertall i Representantenes hus for å stille president Donald Trump for riksrett – for andre gang på 13 måneder. Trump er tiltalt for å ha «oppildnet til opprør» da han oppfordret sine tilhengere om å gå til Kongress-bygningen 6. januar.

– I dag demonstrerte Representantenes hus at ingen er over loven, ikke engang USAs president, sa demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi da hun undertegnet resolusjonen som nettopp var blitt vedtatt med blant annet støtte fra ti republikanske representanter.

Selve riksrettssaken skal avholdes i Senatet. Dette trer sammen først 19. januar, dagen før Joe Biden skal innsettes som president. Dette betyr at Trump kan bli dømt flere måneder etter han har forlatt presidentembetet.

Trump kommenterte truslene om riksrett: – Helt latterlig!
På vei til Texas for å holde sin første tale etter angrepet på Kongressen karakteriserte president Donald Trump Demokratenes forsøk på å stille ham for riksrett for "helt latterlig".
00:50
Publisert:

Hvis dette skjer, kan han miste retten til å stille til valg i fremtiden.

Feirer ikke utestengelsen

Twitter har vært president Trumps viktigste talerør. Tjenesten var først ute med å utestenge Trump permanent i forrige uke. Dette ble begrunnet med en risiko for at Trump ville benytte tjenesten til å oppildne til voldsbruk.

Twitters grunnlegger og toppsjef Jack Dorsey har lenge vært under press om å utestenge tjenestens viktigste bruker. Dette skjedde først etter opptøyene forrige onsdag.

«Jeg feirer ikke eller føler en stolthet over at vi sperret @realDonaldTrump ute fra Twitter eller at vi endte hvor vi er. Etter en tydelig advarsel om at vi kom til å gjøre det, tok vi avgjørelsen ut fra den beste informasjonen vi hadde basert på trusler på og utenfor Twitter», skriver Dorsey.

Han skriver at beslutningen var riktig.

«Vi sto overfor ekstraordinære og uholdbare omstendigheter. Det tvang oss til å se på hvordan våre handlinger ville påvirke sikkerheten til alle. Det er beviselig en sammenheng mellom online innlegg og fysiske ødeleggelser», skriver han.

Han innrømmer at dette satt langt inne. Han avviser at utestengingen av Trump på alle sosiale medier var koordinert, selv om Trump er utestengt fra alle amerikanske tjenester.

«Det å måtte ta disse beslutningene fragmenterer det offentlige ordskiftet. Det begrenser muligheten til å forklare, løse problemer og lære. Det setter en farlig presedens – makten som en enkeltperson eller selskap har over deler av det globale ordskiftet», skriver Dorsey.

Lidenskap for bitcoin

I innlegget omfavner han kryptovalutaen bitcoin, som er inne i en turbulent periode. Kursen på kryptovalutaen er mangedoblet siden en foreløpig bunn i mars.

I begynnelsen av uken falt kursen fra rundt 42.000 dollar til under 31.000 dollar. I natt har den vært tilbake på over 38.000 dollar.

«Årsaken til at jeg har så mye lidenskap for #bitcoin skyldes i stor grad modellen den representerer: en grunnleggende internetteknologi som ikke styrer eller påvirkes av enkeltpersoner eller enheter. Dette er hva internett ønsker å være, og som det mer og mer vil bli», skriver han.

Vil uskadeliggjøre

Han sier at Twitter vil gjøre sin del ved å være med å finansiere en åpen og desentralisert standard for sosiale medier og bli en del av dette. Dette initiativet går under navnet Bluesky og ble lansert i 2019.

«Målet vårt akkurat nå er å uskadeliggjøre så mye som mulig. Vi må sørge for at det bygges en mer felles forståelse og en mer fredelig tilværelse for alle på jorden. Jeg mener at internett og et globalt, åpent ordskifte er den beste og mest relevante måten dette kan oppnås på», skriver Twitter-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.