Trump kunngjorde med brask og bram at han ville fly ned til Indianapolis og legge fram sitt historiske skatteforslag, men da hans partifeller fikk høre hvem han hadde med seg på Air Force One, trodde de ikke sine egne ører.

Med på flyet var Indianas demokratiske senator Joe Donnelly som er ett av målene Republikanerne har i kikkertsikte til neste års mellomvalg. Amerikanske medier mener dette bare understreker hvor uforutsigbar Trump er for sitt parti.

Men det mest alvorlige for enkelte Republikanere har i stor grad vært hvor ineffektiv han har vært for å få gjennomslag for partiets politiske agenda. Han spås nå en siste sjanse til å snu dette i år med skattereformen.

Oppgitte demokrater

Demokratene applauderer ikke skattereformen.

– Hvert enkelt av disse forslagene vil resultere i et massiv utbytte for de rikeste amerikanerne og bidra med nær ingen skattelette for middelklassen som trenger det mest, sa senator Chuck Schumer som er Demokratenes leder i Senatet.

Lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, kalte på sin side reformen for «et nå-eller-øyeblikk», et ekko av Trumps utsagn i Indianapolis om at reformen er en mulighet som bare kommer en gang i løpet av en generasjon.

– Moralsk forkastelig

Skattereformen har blåst nytt liv i den bitre debatten om økonomisk ulikhet som gjennomsyret fjorårets presidentkampanje, og Republikanernes forsvar av planen blir møtt med forakt av Demokratene.

– President Trumps skatteplan er moralsk forkastelig og dårlig økonomisk politikk, sa senator Bernie Sanders som lenge var med i fjorårets valgkamp på demokratisk side.(Vilkår)

Se Trumps tale til FN
Trump var svært kritisk til FN under valgkampen, men hadde en mer forsonende tone under sitt første møte med organisasjonen.
01:19
Publisert: