Demokratene har ingen planer om å gjøre det enkelt for påtroppende president Donald J. Trump. Denne uken starter høringene av Trumps kandidater som statsråder og til andre toppstillinger. Først ut er Rex Tillerson, Trumps kandidat som utenriksminister.

– USA har ikke vært så polarisert som nå siden borgerkrigen. Disse høringene kan være veldig nøye, og de kan gjøre det skikkelig ubehagelig for kandidatene. Men med mindre det kommer frem informasjon vi ikke kjenner til, blir det nok mye bråk, men ikke noe mer, sier USA-ekspert Espen Moe, som er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Kan bli avvist: Jeff Sessions (70).
Kan bli avvist: Jeff Sessions (70). (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix)
Kan bli avvist: Steven Mnuchin (54).
Kan bli avvist: Steven Mnuchin (54). (Foto: Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix)
Kan bli avvist: Scott Pruitt (48).
Kan bli avvist: Scott Pruitt (48). (Foto: Mark Wilson/AFP/NTB Scanpix)
Kan bli avvist: Tom Price (62).
Kan bli avvist: Tom Price (62). (Foto: Alex Brandon/AP/NTB Scanpix)

«Fast track» avvist

Republikanerne prøvde seg med en såkalt fast track-godkjennelse av Trumps kandidater. Men forespørselen ble blankt avvist av demokratene.

Demokratenes minoritetsleder, senator Chuck Schumer, sendte i retur brevet han fikk fra republikanernes majoritetsleder, Mitch McConnell, i 2009, da republikanerne avviste en slik hurtiggodkjennelse av Barack Obamas utvalgte kvinner og menn. Schumer returnerte det samme brevet han fikk fra McConnell for åtte år siden, han bare byttet bare ut avsender og mottager.

Det betyr at det skal gjennomføres fulle høringer med kandidatene der de både må svare på vanskelige spørsmål og legge frem en omfattende oversikt over sine bankinnskudd, eiendommer, aksjer og andre verdier.

Selv om demokratene er i mindretall, kan de forsinke utnevnelsene samt komme med potensielt pinlige og uakseptable opplysninger som gjør at enkelte republikanere også vil legge ned veto.

Schumer sier ifølge Financial Times at målet er å blokkere for minst én av utnevnelsene.

Tillersons russiske forbindelser

Onsdagens grilling av Tillerson er for mange også den mest interessante. Den tidligere ExxonMobil-sjefens tette russiske forbindelser kan skape vanskeligheter for ham.

Som oljedirektør knyttet Tillerson tette kontakter til Kreml, og han ble til og med tildelt en æresordre for sitt vennskap med Russland.

Tre av de mektigste republikanske senatorene har offentlig åpnet for å stemme nei til Tillerson: John McCain, Lindsey Graham og Marco Rubio.

I et intervju med NBC sier McCain at han har «tilleggsspørsmål» om Tillersons «personlige forhold til Putin», og at han holder alle muligheter åpne.

– Jeg føler meg forpliktet til å si nei når jeg må, sa McCain.

Russland-politikken har skapt dype splittelser i Det republikanske parti. Det er stor motstand mot Trumps planer om «normalisering» av forholdet til Russland, spesielt etter hackingskandalen under valget.

Tror ikke på verdenskrig

Det er også splid om Trump og Tillersons ønske om å lette og oppheve sanksjonene som ble innført etter annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina. Senator Rubio vil heller skjerpe sanksjonene.

Professor Moe beskriver republikanernes kuvending i Russland-politikken som «utypisk og påfallende». Selv om sterke krefter hos republikanerne fortsatt er kritiske til Russland.

– Republikanerne har tradisjonelt vært de mest «haukaktige» i Russland-politikken. Men det snudde etter at Putin annekterte Krim i 2014 og republikanerne ga Obama skylden fordi de mente han var for svak, sier Moe.

Han mener flørtingen med Putin og usikkerheten rundt USAs forpliktelser i Nato har gjort verden til et farligere sted.

– Jeg tror jo ikke vi går mot en verdenskrig. Men som balter ville jeg sovet dårligere om natten. Sjansene for konfrontasjoner har økt på grunn av de blandede signalene fra Trump som skaper usikkerhet, sier Moe.

Utsatt for angrep

Sammen med Tillerson er det særlig tre av Trumps utnevnelser som nå står lagelig til for hugg:

  • Jeff Sessions (70) – justisminister.

Det er ventet at Sessions vil få svært tøffe spørsmål om rasisme. I 1986, i en høring for å bli føderal dommer, ble Sessions forkastet da det kom frem at hadde omtalt en mørkhudet aktor som «boy», og beskrevet Ku Klux Klan som stuerene helt til han fant ut at de røyket marihuana. Han er kjent for å være restriktiv hva gjelder innvandring.

På den annen side er Sessions høyt respektert i Senatets justiskomité etter lang tid som statsadvokat i Alabama og 20 år som senator. Det er derfor ventet at han blir godkjent.

  • Tom Price (62) – helseminister.

Price havnet i et kritisk søkelys etter at The Wall Street Journal publiserte en artikkel om at senatoren fra Georgia hadde kjøpt og solgt aksjer i helseselskaper for over 300.000 dollar, samtidig som han var en drivkraft i nye helsereformer og helselover. Demokratene krever at aksjehandlene må etterforskes av Senatets etikkomité.

Aksjehistorien, samt at Price vil angripe Obamacare og Affordable Care-loven, gjør ham til et naturlig mål for demokratene.

  • Scott Pruitt (48) – sjef for Miljøverndirektoratet (EPA).

Som statsadvokat i Oklahoma motarbeidet Pruitt rutinemessig EPA og grønne reformer med flittige søksmål. Han har beskrevet seg selv som en «ledende talsmann mot EPAs aktivistagenda». Han har uttalt seg kritisk til menneskeskapte klimaendringer, og han beskrives av motstandere og ledende amerikanske medier som klimaskeptiker.

Pruitt kritiseres også for sitt nære og tette forhold til oljeindustrien.

Svigersønn

Denne uken ble også Trumps svigersønn Jared Kushner (36) oppnevnt som presidentens spesialrådgiver for handel og Midtøsten.

Selv om Kushner ikke må godkjennes av Senatet, krever demokratene at justisdepartementet og uavhengige United States Office of Government Ethics (OGE) gransker om utnevnelsen er i strid med anti-nepotismelovene fra 1960-tallet. Kushner er gift med presidentens datter Ivanka Trump.

Kushner har lovet at han skal slutte å jobbe for familiens eiendomsfirma og likvidere eiendeler som kan utfordre habiliteten.

Alt kan skje

Espen Moe sier det er sjelden at statsrådskandidater avvises, men at han ikke vil utelukke noe i amerikansk politikk om dagen.

– Vi vet jo at Tillerson har store interesser i Russland og Arktis, og det er vanskelig å ha på to hatter samtidig. Hvis det kommer frem omstridte ting som ikke var kjent, kan det fort bli omstokk, sier Moe.

Han fremholder imidlertid at republikanerne tradisjonelt er mye mer kyniske enn demokratene i slike saker, og at det skal mye til at egne partifeller stemmer imot presidentens kandidater.

Moe understreker at det er utfordrende å spå om amerikansk politikk når verden endrer seg, som med Trump:

– Det eneste som er sikkert, er at alt er blitt mye mer uforutsigbart.(Vilkår)

Den ble kalt byen som aldri sover. Her er Aleppo i dag
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: