Utenriksminister Rex Tillerson har lenge vært presset som leder for et departement som åpenbart nedprioriteres av president Donald Trump. Det har i flere måneder gått rykter om at Trump vil kvitte seg med Tillerson og erstatte ham med CIA-sjef Mike Pompeio. Andre har sagt at Tillerson selv ønsker å gå av, på grunn av misnøye med Trump.

Trump og Tillerson gikk for noen uker siden ut offentlig og avkreftet ryktene – uten at det har stoppet spekulasjonene.

President Donald Trump skal være rasende på FN-ambassadør Nikki Haley, USAs fremste diplomat.
President Donald Trump skal være rasende på FN-ambassadør Nikki Haley, USAs fremste diplomat. (Foto: Stephanie Keith/Getty Images/AFP/NTB Scanpix)

Intern og ekstern kritikk

Tillerson har fått hard kritikk fra nåværende og tidligere diplomater i utenriksdepartementet, både for intern styring og for ikke å stå opp mot Trumps nedbygging av amerikansk diplomati.

Tillerson har gjentatte ganger avfeiet at det er problemer i departementet, selv om hans egne pressetalsfolk bekrefter dette.

– Klart, det er problemer med moralen i denne bygningen. Men ikke gi opp, hold ut, vi har mye jobb som må gjøres, sa pressetalskvinne Heather Nauert på en pressekonferanse i UD i slutten av november.

Tidligere utenriksminister Madeleine Albright har også gått til det meget sjeldne trekk å offentlig lufte sin bekymring og frustrasjon med sin etterfølger.

Den republikanske senatoren og utenriksnestoren John McCain og demokraten Jeanne Shaheen har i et felles brev til Tillerson uttrykt dyp bekymring for situasjonen i utenriksdepartementet.

Oppfordres til å gå av

Sist ut med kritikk mot Tillerson er den profilerte diplomaten Elizabeth Shackelford, tidligere ambassadør i Sør-Sudan, Kenya og Polen. I et rasende oppsigelsesbrev tar hun et knallhardt oppgjør med Trump-administrasjonen, som hun mener gir fra seg det globale lederskapet og sultefôrer utenriksdepartementet. Hun beskylder også Trump for å overføre makt og funksjoner fra utenriksdepartementet til forsvarsdepartementet i Pentagon, og viser til at Trump omgir seg med en håndfull generaler og tidligere generaler som sine nærmeste medarbeidere.

«Vi overgitt autoriteten til å drive amerikansk utenrikspolitikk til Pentagon, på vegne av Det hvite hus, men til skade for oss som en nasjon», skriver Shackelford i oppsigelsesbrevet.

«Jeg oppfordrer deg ydmykt til å følge meg ut døren», skriver hun videre i brevet til Tillerson.

Mannskapsmangel

Av totalt 2100 såkalte nøkkelstillinger som trenger godkjennelse i Kongressen, står fortsatt 60 prosent ubesatte nesten et år etter Trumps tiltredelse. I tillegg kommer tusenvis av lavere stillinger som ikke krever politisk godkjennelse.

Utenriksdepartementet er blant de hardest rammede, og stadig flere av de ledende og mest rutinerte byråkratene og diplomatene sier opp.

Trump har svart med at dette er en ønsket utvikling, og at det uansett bare er han selv som betyr noe. Trump sier at staben i UD uansett skal kuttes med 30 prosent for å spare penger, og at dette er i tråd med målet om at USA skal ha en mye mindre aktiv utenriks- og handelspolitikk, og heller konsentrere seg om hjemlige utfordringer.

Antonio Ortiz-Mena.
Antonio Ortiz-Mena. (Foto: Per Thrana)

Antonio Ortiz-Mena, Nafta-ekspert og meksikanske økonomiprofessor som i åtte år var sjef for økonomi- og handelssaker ved den meksikanske ambassaden i Washington, sa nylig til DN at dette skaper problemer. Blant annet i forholdet til Mexico og reforhandlingen av Nafta-avtalen.

– Det er et problem når USA ikke har beslutningstagere på plass i utenriksdepartementet, og sakene blir liggende uten å løses, sier Ortiz-Mena.

Arne Melchior, seniorforsker ved Nupi.
Arne Melchior, seniorforsker ved Nupi. (Foto: Christopher Olssøn)

Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) er ekspert på internasjonale handelsavtaler. Han mener det er en meget farlig strategi av Trump å årelate utenriksdepartementet for å spare noen årsverk.

– Trumps økonomiske nasjonalisme kan være til skade for både handelspartnere og det globale handelssystemet. I tillegg kan USA komme til å skyte seg selv i foten fordi proteksjonismen kan ha en betydelig kostnad, sier Melchior.

En rekke amerikanske medier, som The Hill, skriver at Trump nå også skal være rasende på FN-ambassadør Nikki Haley, USAs fremste diplomat, etter at hun i et intervju søndag sa at kvinnene som beskylder Trump for seksuell trakassering «må bli hørt». Trump har gjentatte ganger avvist dette, senest på Twitter tirsdag. Han beskylder de 16 kvinnene for løgn.(Vilkår)

Se berget med post som aldri kom frem
I et rom i kjelleren på Postens østlandsterminal utenfor Oslo ligger all den posten som aldri kom frem. Her finnes alt fra snusbokser til kontaktlinser. Feil adresse eller dårlig innpakking er noe av grunnen til ting havner her.
00:54
Publisert: