Oljegiganten ExxonMobils toppsjef Rex Tillerson, som har nære bånd til Russland, er utpekt som USAs nye utenriksminister.

Allerede for flere dager siden opplyste kilder blant Trumps medarbeidere at Tillerson (64) trolig ville bli utpekt.

Natt til tirsdag norsk tid meldte flere amerikanske medier at avgjørelsen var tatt, og noen timer senere kom bekreftelsen fra Trump selv. I en uttalelse framhever Trump Tillersons «brede erfaring og dype forståelse for geopolitikk».

Tillerson har jobbet for ExxonMobil, verdens største oljeselskap, helt siden 1970-tallet. Han har vært administrerende direktør siden 2006.

– Rex Tillersons karriere er virkeliggjøringen av den amerikanske drømmen, heter det i Trumps uttalelse.

Motstand i Senatet

Selv uttaler Tillerson at han som utenriksminister vil styrke USAs allianser og fremme landets styrke, sikkerhet og uavhengighet.

Trumps valg av utenriksminister må bekreftes av Senatet, noe som kan bli en utfordring. Flere senatorer også i Det republikanske partiet er skeptiske til Tillerson siden han har nære forbindelser til Russland og president Vladimir Putin.

I 2013 overrakte Putin ham en medalje – den russiske vennskapsordenen. Året etter kritiserte Tillerson de amerikanske og europeiske sanksjonene mot Russland som ble innført etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya.

– Jeg tror det er omtrent 50 prosents sjanse for at Tillerson blir godkjent, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Hvis alle demokratene i Senatet stemmer mot Tillerson, holder det at tre republikanere gjør det samme for å stanse utnevnelsen. Melby tror senatorenes høringer og diskusjoner om utenriksministeren kan pågå til langt utpå nyåret.

Skal granske Russlands rolle

Etterretningsorganisasjonen CIA skal nylig ha konkludert med at Russland prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget med dataangrep og lekkasjer i håp om å få Trump valgt til president.

Mandag bekreftet Republikanernes øverste ledere i Kongressen at de støtter kravet om gransking av anklagene mot Russland. Selv har Trump fullstendig avvist CIAs konklusjon, noe som har vakt betydelig oppsikt.

I valgkampen skrøt Trump av Putin flere ganger, og på ett tidspunkt oppfordret han russerne til å offentliggjøre informasjon stjålet i dataangrep mot Hillary Clintons epostkontoer – dersom de satt på noe slikt.

– En type krigføring

Melby understreker at det er svært spesielt at anklagene mot Russland skal granskes samtidig som Senatet vurderer Tillersons bånd til Putin og Trump venter på å overta som president.

– Dette er en situasjon med betydelig politisk sprengstoff, konstaterer han.

Siden mange republikanere er svært kritiske til Putin, kan det bli vanskelig for dem å forholde seg til Trumps mer forsonende holdning til Russland. Senator John McCain har kaltRusslands forsøk på å påvirke det amerikanske valget en form for krigføring.

Melby minner om at USA selv har prøvd å påvirke valg i andre land opp gjennom historien. Han utelukker ikke at Putin kan ha ønsket å la amerikanerne få smake sin egen medisin.

– Russerne kan ha tenkt at det var tid for «pay back».

Samtidig mener han det er nytt at dataangrep brukes til denne typen påvirkning. Det kan bli et «kjempeproblem» og en trussel mot valg også i Europa, ifølge Melby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert:
Bilen for deg med liten familie og mye penger
Audi S5 er kanskje den beste allrounderen av alle egobilene.
01:56
Publisert: