Offentliggjøringen av notater fra en telefonsamtalen president Donald Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij i slutten av juli ble torsdag etterfulgt av offentliggjøring av selve klagen.

Ifølge et varsel fra en ansatt i etterretningstjenesten forsøkte Trump å presse Ukraina til å etterforske sønnen til Joe Biden, som ligger an til å bli Trumps hardeste utfordrer under neste års presidentvalg.

– I sitt livs kamp

Det var en rasende og frustrert president som kom tilbake til Det hvite hus etter å ha tilbrakt de siste dagene i New York, ifølge amerikanske medier. Han hadde sett kongresshøring på tv om bord på «Air Force One», hvor hvor den fungerende sjefen for etterretningstjenestene, Joseph Maguire, vitnet om varsleren som kan føre til at Trump blir stilt for riksrett.

En kilde som står Trump nær, sier til Reuters at Trump er «inne i sitt livs kamp». Det er kaos i Det hvite hus.

– Jeg er alvorlig bekymret for at det ikke er en mediestrategi som er oppe og kjører nå for å pushe tilbake alt som skjer. Det eksisterer ingen plan, sier kilden til nyhetsbyrået.

Økt støtte for riksrett

I løpet av denne uken har andelen amerikanere som ønsker at president Trump stilles for riksrett økt med syv prosentpoeng, ifølge en ny meningsmåling fra Politico/Morning Consult.

Aldri tidligere har en så høy andel ment at Trump bør stilles for riksrett. 43 prosent mener Kongressen bør starte riksrettsprosessen. En tilsvarende andel mener det er feil.

Andelen republikanske velgere som støtter prosessen er doblet i løpet av den siste uken – til ti prosent. Hele 79 prosent av demokrater støtter riksrettsprosess.

Den siste meningsmålingen ble foretatt etter at lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, startet denne prosessen denne uken.

Intervjuene ble foretatt før Trumps notater fra telefonsamtalen med Ukrainas president og varslerens formelle klage ble offentliggjort.

– Ukens nyhetsbilde hadde en betydelig innvirkning på republikanere og uavhengige velgere og ga troverdighet til demokratenes etterforskning, sier direktør Tyler Sinclair hos Morning Consult til Politico.

Nær ny Twitter-rekord

Trump har som vanlig når han er presset tatt til Twitter. I løpet av torsdag sendte han ut 57 Twitter-meldinger. Kun tre dager har han sendt ut flere meldinger siden han valgt som president i november 2016.

Fredag gikk Trump knallhardt ut på Twitter mot demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Trump mener Schiff overfor kongressen torsdag «svikaktig» leste opp en versjon av Trumps samtale med Ukrainas president som ikke var korrekt.

«Han byttet helt om på ordene for å få det til å høres forferdelig ut, og for å få meg til å høres skyldig ut», skrev Trump, før han krevde at Schiff trekker seg fra kongressen.

– Vi er i en krig

President Donald Trump angrep varsleren, og medarbeidere i Det hvite hus, i et lukket møte med amerikanske FN-diplomater i New York. Bloomberg har fått tilgang til en video hvor Trump angriper varsleren, kildene i Det hvite hus og presidentkandidat Joe Biden.

– Vi er i en krig. Disse folkene er syke. De er syke, sa Trump under den 15 minutter lange talen til diplomatene.

Trump har flere ganger sagt han er utsatt for en heksejakt fra opposisjonspolitikere og medier. Han ønsker å identifisere hvem som har gitt informasjon til varsleren, som fulgte riktige prosedyrer og innrapporterte hva vedkommende mente kunne være ulovlig.

Varsleren er ifølge New York Times en ansatt i etterretningsorganisasjonen CIA. Vedkommende skal ha fått informasjon fra medarbeidere som jobber i Det hvite hus.

Trump fortsatte med å angripe Joe Biden, og hans sønn, som ifølge Trump «fikk utbetalt flere millioner dollar fra Ukraina» og et månedshonorar på 50.000 dollar (450.000 kroner) for å sitte i styret i landets største privateide gasselskap.

– Så har du søvnige Joe Biden, som er dum som en stein. Selv på sine beste dager er han dum, sa Trump til latter fra de amerikanske diplomatene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.