President Donald Trump har gitt en rekke hint de siste ukene om at han gjør seg klar til å straffe selskaper som han mener dumper prisene på egne produkter på det amerikanske markedet. Han har pekt seg ut kinesiske og sørkoreanske selskaper.

– En seier

Asia våknet opp på tirsdag med nyheten om at president Trump har undertegnet en lite brukt handelslov fra 1970-tallet som gir USA mulighet til å straffe enkeltselskaper og bransjer.

«President Trump har bestemt at økt import av vaskemaskiner, solpaneler og moduler er en viktig årsak til at innenlandske produsenter lider», sier den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer i en uttalelse.

For de første 1,2 million vaskemaskiner ilegges det en straffetariff på 20 prosent. Deretter øker dette til 50 prosent det første året. Straffetariffene skal vare i tre år – frem til utgangen av Trumps første presidentperiode.

«Presidentens handling gjør det klart at Trump-administrasjonen vil alltid forsvare amerikanske arbeidere, bønder og næringsliv», sier Lighthizer.

Det er den amerikanske vaskemaskinprodusenten Whirlpool som har argumentert for at asiatiske konkurrenter skal straffes. Aksjekursen på selskapet steg med over tre prosent i etterhandelen på mandag ved New York-børsen. Aksjekursen har falt med over 10 prosent det siste året.

– Dette er en seier for amerikanske arbeidere og forbrukere. Etter nesten ti år med rettssaker vil dette gi nye arbeidsplasser i Ohio, Kentucky, Sør-Carolina og Tennessee, sier selskapets styreformann Jeff M. Fettig i en uttalelse.

– Må betale mer

De to sørkoreanske konglomeratene Samsung og LG vil bli rammet av straffetollen. Aksjekursen på LG Electronics falt med nesten fire prosent da handelen startet ved Seoul-børsen. Etter et par timers handel har aksjekursen falt med 2,3 prosent.

Samsung Electronics er storprodusent av vaskemaskiner, men det utgjør en svært liten andel av årsomsetningen.

«Dette er et stort tap for amerikanske forbrukere og arbeidere. En ekstra toll gjør at alle vil betale mer og få færre valg», sier Samsung Electronics i en uttalelse.

Samsung har ansatt 600 arbeidere ved en ny fabrikk i den amerikanske Sør-Carolina og startet produksjon av vaskemaskiner for knappe to uker siden. Komponenter og deler importeres fra Sør-Korea og vil sannsynligvis bli omfattet av straffetollen.

«Dette er skuffende og en misforstått beslutning. Dette er et godt eksempel på hvordan enkelte selskaper kan påvirke denne prosessen og bruke handelslover for å oppnå noe de ikke klarer å gjøre selv i markedet», sier LG i en uttalelse.

Vil koste arbeidsplasser

The Solar Energy Industries Association, som representerer selskaper og arbeidere som installerer solpaneler, har vært motstandere av straffetoll.

De mener at dette vil koste USA 23.000 arbeidsplasser og føre til at solenergiprosjekter verdt mange milliarder dollar enten vil bli utsatt eller kansellert. Amerikanskregistrerte selskaper som vil nyte godt av straffetollen er eid av tyske og kinesiske selskaper.

– Det forundrer meg stort at denne presidenten – eller hvilken som helst president – frivillig velger å ødelegge for et av de raskest voksende områdene i økonomien vår. Denne beslutningen er misforstått og betyr at utenlandskeide selskaper som har gått konkurs vil nyte godt av en redningsaksjon finansiert av amerikanske skattebetalere, sier direktør Tony Clifford hos Standard Solar i en kommentar.(Vilkår)

Slik fungerer Amazons kasseløse butikker
Amazon lanserer butikkonseptet Amazon Go hvor du ikke må stopp opp ved utgangen for å betale for varene du skal ha. Slik fungerer det.
01:05
Publisert: