President Donald Trump vil starte en formell etterforskning av rivalen Hillary Clinton, over et år etter at han slo henne i president valget.

– Dette virker som en avledning der Trump vil skape en sak for å ta oppmerksomheten bort fra Russland-etterforskningen, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) og ekspert på amerikansk politikk.

Han sier Trump nå virkelig begynner å kjenne heten fra spesialetterforsker Robert Mueller, som blant annet etterforsker mistanke om ulovlig samarbeid mellom Trump og hans valgkampstab, og Russland.

Justisminister Jeff Sessions havnet selv i trøbbel etter hemmelige Russland-møter.
Justisminister Jeff Sessions havnet selv i trøbbel etter hemmelige Russland-møter. (Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/NTB Scanpix)

Clinton Foundation og uran

Justisminister Jeff Sessions opplyser i et brev til justiskomiteen i Representantenes hus at det nå vurderes om det skal utnevnes en spesialetterforsker for å granske Clinton. Det er særlig forholdet mellom da utenriksminister Clinton og Clinton Foundation, og en beslutning av Obama-administrasjonen fra 2010 om å selge uran til et russisk selskap.

Melby mener Clinton Foundation i mange tilfeller opererte i en gråsone, og at forholdet mellom utenriksminister Clinton og stiftelsen på mange måter var trøblete.

– Men det er uansett veldig spesielt å etterforske en politisk motstander du har slått, spesielt så lang tid etter. Denne saken fortjener å legges død, sier Melby.

Svein Melby, seniorforsker ved IFS.
Svein Melby, seniorforsker ved IFS.

Svar på «urettferdighet»

Han mener initiativet fra Sessions og justisdepartementet er en direkte respons på Trumps stadige påstander om at han behandles urettferdig, og at det Clinton er gjort er mye verre.

Mueller og ulike kongresskomiteers etterforskning av Trump, samt stadige avsløringer i pressen, gjør uansett at Russland-sporet hverken forsvinner eller blir kaldt. Session selv måtte erklære seg inhabil i alle Russland-spørsmål etter å ha unnlatt å opplyse om måter med den russiske ambassadøren i forkant av valget.

Det siste nå er avsløringer om at Donald Trump Junior, som var en del av farens valgkampstab, hadde regelmessig kontakt med Wikileaks, blant annet om stjålne eposter fra Clinton. Noe som i seg selv sannsynligvis er ulovlig.

– Det kommer hele tiden nye ting. Ved siden av Russland-sporet pågår det også en omfattende etterforskning av Trump-familiens finanser, og jeg ser ikke bort fra at de her finner noe, sier Melby.

Han sier spesialetterforsker Mueller har hyret noen av USAs skarpeste økokrimfolk til å gå gjennom økonomien, både når det gjelder forholdet til Russland, og til eventuell hvitvasking og skatteunndragelser.

– Husk at Trump hverken har lagt frem ligningsattester eller noen andre papirer, så dette gjelder ikke bare Russland, sier Melby.

Men en eventuell riksrettssak mener han fortsatt sitter langt inne. Mye kan bli avgjort i mellomvalget i slutten av neste år, og om demokratene klarer å vinne tilbake flertall i et av kammersene i Kongressen.

– Mange demokrater mener de allerede nå har nok til en riksrettssak mot Trump, sier Melby.(Vilkår)

Siv Jensen kommenterer SSB-sjefens avgang: – Ikke politisk press
Vi måtte stoppe en prossess som bar galt avsted, sier finansministeren om Christine Meyers avgang som ssb-sjef.
04:23
Publisert: