President Trump kjenner åpenbart presset fra spesialetterforsker Robert Mueller og Russland-etterforskningen. Bare noen timer før han satte seg på flyet til G20-toppmøtet i Argentina kom nyheten om at hans tidligere advokat og fikser Michael Cohen innrømmer å ha løyet til Kongressen for å beskytte sin tidligere sjef.

Kilder i Det hvite hus sier til flere amerikanske medier at Trump er i et fryktelig humør, i ubalanse og ukonsentrert. Deriblant CNN-reporter Michelle Kosinsky, som på Twitter antyder at dette også kan gå ut over prestasjonene i Buenos Aires.

Trumps egen stab frykter at en rasende og ufokusert Trump kan finne på noe fullstendig ukontrollert og skandaløst i Argentina.

– Donald Trump kommer uten tvil til G20 som en meget skadet og svak leder, sier Michael McFaul, professor ved Stanford og tidligere ambassadør i Moskva til Politico.

Avlyste møter

Alt da han satte seg på flyet i Washington kunngjorde Trump at det planlagte møtet med Vladimir Putin er avlyst, på grunn av krisen mellom Russland og Ukraina.

Det lakoniske svaret fra Moskva var at russerne nå får et par timer til andre viktige møter.

Trump har alt nedgradert flere andre planlagte møter, og han skal ifølge flere amerikanske medier være både uinteressert og umotivert. For så vidt ikke så overraskende da Trump er uttalt motstander av multilateralisme og foretrekker å gjøre bilaterale avtaler direkte med andre stats- og regjeringssjefer.

Det er heller ikke planlagt noe møte mellom Trump og Saudi-Arabias leder Mohammed Bin Salman, tross det nylige drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Spørsmålet mange nå stiller seg er hva Trump skal fylle 48 timer i Buenos Aires, med et meget tynt program. Alle husker det nylige besøket i Paris for å markere slutten på Første verdenskrig. Trump avlyste da et besøk på en minnegravplass, og store deler av besøket ble tilbrakt på den amerikanske ambassaden i Paris, som for anledningen var satt opp med et eget tv-rom med tilgang til favorittkanalen Fox News.

Men det kanskje viktigste møter, i hvert fall for markedene, med Kinas president Xi Jinping står fortsatt på agendaen. Selv om forventningene er lave, ser alle i markedet etter nye signaler om handelskrigen mellom verdens to ledende økonomier.

Trump har på forhånd truet med å trappe opp handelskrigen, samtidig som han også holder døren på gløtt for en avtale.

Mueller på hjernen

Trumps oppmerksomhet er åpenbart rettet mot problemene hjemme, og særlig Muellers Russland-etterforskning.

Det første Trump gjorde da han våknet i Argentina fredag var nok en gang å tvitre om dette. I Twitter-meldingen innrømmer han for første gang at han så på forretningsprosjekter i Russland mens han var presidentkandidat, noe han hittil har benektet. Samtidig bagatelliserer han Russland-interessen, og understreker at det uansett aldri ble noe av.

Dette er ikke første gang Mueller kaster skygger over Trumps utenlandsreiser. Trumps advokat Rudi Giuliani hevder torsdag at det ikke er noen tilfeldighet at spesialetterforskeren gjør dette når presidenten står på reisefot.

Giuliani trekker frem at Mueller tiltalte 12 russiske etterretningsoffiserer for ulovlig hacking av presidentvalget i 2016, bare noen dager før toppmøtet mellom Trump og Putin i Helsingfors i sommer.

Politiske kommentatorer har beskrevet Helsingfors-møtet som den pinligste opptreden av noen amerikansk president på utenlandstur i moderne tid. Trump gikk under møtet god for alt Putin sa, og mot hele sitt eget etterretningsmiljø som mente Russland sto bak omfattende innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Innholdet i samtalene mellom Trump og Putin er hemmelige, noe som er høyst uvanlig under slike møter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: