Donald Trump er nå offisielt «Individual 1» i spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Det viser rettsdokumentene i New York mot Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen.

Cohen inngikk denne uken et rettsforlik der han innrømmer å ha løyet til Kongressen for å beskytte Trump. Konkret gjelder dette blant annet Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva.

Trump har hele tiden hevdet at disse planene ble skrinlagt lenge før han stilte som presidentkandidat. Cohen sier nå at planene var høyst reelle helt frem til sommeren 2016, altså etter at Trump ble republikanernes kandidat, bare noen måneder før valget.

Fra Buenos Aires innrømmer Trump på Twitter for første gang Russland-planene, i hvert fall delvis, men han bagatelliserer dette og påpeker at det uansett ikke ble noe av.

Cohen, som nå har status som vitne som samarbeider med Mueller, kan sitte på annen informasjon som kan være skadelig både for Trump, hans familie og hans nærmeste medarbeidere.

Rapportene fra Cohen om at Trump Organization skal ha tilbudt toppleiligheten i et Trump Tower i Moskva til president Vladimir Putin kan være både kriminelt og et alvorlig brudd med USAs nasjonale sikkerhet. Tilbudet skal ha blitt diskutert med Putins talsmann Dmitrik Pskov.

Det betyr i så fall at Kreml i snart tre år har visst at Trump har løyet, med de mulighetene det åpnet for å legge press på ham.

Vil frigi dokumenter

Parallelt med Muellers etterforskning har Kongressen utført sine egne etterforskninger og høringer. Omtrent hele persongalleriet i og rundt Russland-sakene har vært inne og forklart seg.

Men det republikanske flertallet i Kongressen har nektet å dele disse forklaringene og vitnemålene med Mueller og hans folk. Det gjelder blant annet Etterretningskomiteen i Representantenes hus, som ledes av republikaneren Devin Nunes, som regnes blant Trumps aller mest trofaste i Washington.

Men dette er i ferd med å endre seg. Over nyttår overtar det nye demokratiske flertallet Representantenes hus, og tar samtidig over formannskapet i alle komiteene.

Demokraten Eric Swalwell fra California, som sitter i den nevnte Etterretningskomiteen, varsler store endringer. I et intervju med MSNBC sier han at Etterretningskomiteen sitter på store mengder utskrifter av vitnemål og forklaringer. Dokumentasjon Nunes og republikanerne har nektet å dele med Mueller.

Swalwell sier denne dokumentasjonen skal oversendes Mueller og offentliggjøres så snart demokratene overtar makten ved nyttår.

– Vi har side opp og siden ned med løgner, som har forsinket Mueller-etterforskningen, sier Swalwell til MSNBC.

Det gjelder blant annet Donald Trump jr., som har forklart seg for kongresskomiteen. Det gjelder også dokumenter om pengetransaksjoner, blant annet fra Deutsche Bank, Trumps største långiver. Samt dokumenter og forklaringer om et planlagt Trump Tower i Moskva.

– Om 34 dager, sier Swalwell, og viser til når demokratene overtar makten i Representantenes hus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: