Donald Trump sier han har lagt til rette for å ta grep og bygge grensemuren mot Mexico på egen hånd, dersom han ikke får penger fra Kongressen.

– Jeg kommer til å gå videre med byggingen av muren, og vi kommer til å fullføre muren. Hvorvidt jeg kommer til å erklære unntakstilstand eller ikke – det får dere se, sier den amerikanske presidenten i et intervju med New York Times.

I intervjuet sier Trump også at forhandlingene i Kongressen om grensesikkerhet er «bortkastet tid» og at han altså har lagt til rette for å bygge muren uansett. Presidenten sier også at Nancy Pelosi, demokraten som leder Representantenes hus, «skader landet veldig ved å gjøre som hun gjør».

Fastlåst

Det har lenge vært spekulasjoner om at Trump vil erklære unntakstilstand for å kunne tvinge gjennom en bygging av muren dersom Kongressen ikke bevilger de milliardene han ber om. Trump har selv truet med dette, men har ikke gjort det hittil.

Det han derimot har gjort er å nekte flere budsjettforslag som ikke inneholdt 5,7 milliarder dollar til grensemuren. Den fastlåste situasjonen førte til nedstengningen av statsapparatet, som varte i fem uker. Den situasjonen kan gjenoppstå om kort tid, når den midlertidige budsjettavtalen utløper.

Forsterkede gjerder

Pelosi sa torsdag at ingen kompromisser om grensesikkerheten kommer til å inkludere penger til en mur. Dermed signaliserer både hun og presidenten at det er lite trolig at forhandlerne i Kongressen kan komme fram til en avtale som oppfyller Trumps krav om en grensemur.

Samtidig holder hun døren på gløtt for en avtale som kan finansiere andre sperrer. Hun viste da til en type gjerde som allerede finnes langs deler av grensen og som gjør det umulig for kjøretøy å passere.

– Hvis presidenten vil kalle det en mur, kan han godt kalle det en mur, sa hun til pressen torsdag og la til at slike forsterkede gjerder vil fungere.

Trump hevder å vite at han ikke er et mål for russlandsgranskerne

President Donald Trump hevder hans advokater har fått forsikringer om at han ikke er et mål for Robert Muellers Russland-etterforskning.

Forsikringene kom fra USAs visejustisminister Rod Rosenstein, sier Trump i et intervju med New York Times. Rosenstein hadde oppsyn med granskingen fram til justisminister Jeff Sessions måtte gå i november.

– Han sa til advokatene mine at jeg ikke er gjenstand for granskingen, jeg er ikke et mål, sier Trump til avisen.

Spesialetterforsker Robert Mueller leder granskingen av mulig russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016 og om Trumps valgkampapparat har samarbeidet med russerne i forkant av valget.

Fungerende justisminister Matthew Whitaker, som overtok etter Sessions og nå holder oppsyn med granskingen, sier Muellers arbeid snart er sluttført. Trump har gjentatte ganger omtalt granskingen som en heksejakt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Eva Grinde: Personlighetstester har minimal verdi og kan sammenlignes med horoskoper
07:40
Publisert: