Dutertes angrep mot USAs forrige president falt etter at Obama kritiserte Dutertes såkalte krig mot narkotika i fjor, et prosjekt som har kostet tusenvis av mennesker livet. Duterte, som har brukt lignende språkbruk mot både paven og EU, beklaget senere kommentarene mot Obama. Det hindret ikke at det planlagte møtet mellom de to statslederne ble avlyst.
Det samme er derimot ikke ventet å skje når Trump gjør Filippinene til sitt siste stopp på sin tolv dager lange Asia-tur. Etter et knippe telefonsamtaler skal to av verdens mest omstridte presidenter møtes personlig. Trump ankom Filippinene søndag, og skal etter planen ha et eget møte med Duterte mandag.
Mener statsledere skyr rampelyset
Kontroverser har fulgt presidentene, som begge har hatt makten i om lag ett år. Meningsmålinger fra flere amerikanske medier viser at under 40 prosent av Trumps landsmenn mener han gjør en god jobb, etter et år med hard retorikk mot meningsmotstandere, granskning rundt en mulig russisk innblanding i valgkampen, samt kontroversielle forslag som innreiseforbud og grensemurbygging i innvandringsdebatten.
På Filippinene har «Østens Trump», som Duterte ble kalt under valgkampen, fått hard kritikk for landets manglende praktisering av menneskerettighetene. Tidligere i år ble støtten til landets menneskerettighetskommisjon redusert fra 100 millioner kroner til knappe 120 kroner. Kommisjonen skal senere ha blitt gjenopprettet etter store protester.
Tom Smith, foreleser i internasjonal politikk ved University of Portsmouth, har Filippinene som spesialfelt. Han mener de to lederne kan lene seg på hverandre – i mangel på alternativer.
– Duterte er blitt en utstøtt skikkelse i Vesten, samtidig som Trump ikke ser ut til å vike unna for å håndhilse på despoter. Begge mangler gode personlige allierte, og listen av støttespillere kortes ned. Mange av deres kolleger vet at en enhver fotoseanse med disse ofte byr på kritikk i hjemlandet. Det er nok et rampelys mange vil velge bort, sier Smith.
Før helgen bekreftet amerikanske myndigheter at et møte med Russlands president Vladimir Putin ikke kom til å finne sted, men avviser at møtet har vært avtalt på forhånd.
Møtes med protester
Det er ukjent om Dutertes menneskerettighetspolitikk vil bli et tema under seansen med Duterte. Til tross for at Trump skal ha uttrykt støtte til kampen mot narkotika i flere telefonsamtaler, opplyste Det hvite hus at temaet kan bli tatt opp som et problem, ifølge Fox.
I tillegg spås det at Trump vil prøve å få Duterte til å gå tilbake på den selverklærte boikotten mot USA fra i fjor, da presidenten uttalte at Kina var en bedre samarbeidspartner. USA skal blant annet ha tolket dette som ytterligere støtte til Kinas fremrykk i Sør-Kina-havet. Kina var for øvrig blant Trumps stoppesteder forrige uke, et møte som ble kritisert fordi presidentene ikke tok spørsmål fra pressen.
Professor Mark Thompson, leder for Southeast Asia Research Centre ved City University of Hong Kong, tror Trump og Duterte ønsker å styrke forholdet.
– Trump har skrytt av Duterte, og en alliert av Filippinenes president har bidratt til å bygge Trump Tower i Manila. Nylig fikk Filippinene også amerikansk hjelp til å beseire IS i byen Marawi. Begge parter virker interesserte i å plukke opp tråden, sier Thompson.
Avisen The Philliphine Star er blant dem som skriver at oppslutningen rundt Duterte faller etter et års «hvetebrødsdager». Det betyr ikke at presidenten har sluppet jerngrepet, understreker Thompson. På det meste hadde Duterte opp mot 90 prosent oppslutning.
– Mens bare en tredjedel av amerikanerne støtter Trump, sier om lag fire av fem filippinere at de støtter Duterte. Det svake institusjonelle systemet har også gitt Duterte begrenset motstand, sier han.
Foran Trump-besøket er det også motstanden mot gjesten som virker å være den sterkeste. Allerede fredag hadde protestanter samlet seg foran både Trump Tower og den amerikanske ambassaden i Manila. (Vilkår)