Senator Ron Johnson fra Wisconsin er den første som bryter rekkene i Det republikanske partiet og sier han vil stemme mot president Donald Trumps skattereform.

– Jeg kommer ikke til å stemme for denne skattepakken, sier Johnson til The Wall Street Journal.

Han begrunner dette med at reformen begunstiger store selskaper, på bekostning av små og mellomstore bedrifter.

Collins er ingen hvemsomhelst i Senatet, der han leder Senatskomiteeen for indre sikkerhet (Homeland Security).

Senator Ron Johnson.
Senator Ron Johnson. (Foto: Joshua Roberts/Reuters/NTB scanpix)

Trenger bare to til

Republikanerne har et knapt flertall med 52 mot 48 representanter i Senatet, som er overhuset i Kongressen. Derfor holder det at bare to republikanske senatorer til hopper av for at skatteforslaget faller.

Med helsereformen frisk i minne er det nå reell sannsynlighet for at Trumps siste prestisjereform faller. Republikanerne mislyktes med å skrote helseordningen Obamacare etter at den republikanske senatoren John McCain meget overraskende stemte mot Trump og partilinjen.

Susan Collins, republikansk senator fra Maine, er blant de som regnes som sannsynligvis vil stemme mot. Hun stemte også mot Trumps forsøk på å fjerne Obamacare.

– Forslaget består av noen meget gode lovbestemmelser og noen lovbestemelser jeg mener er store feilslutninger, sier Collins til The Washington Post.

Senator Susan Collins.
Senator Susan Collins. (Foto: Joel Page/Reuters/NTB scanpix)

Skattereformen må også gå gjennom i Representantenes hus, underhuset i Kongressen. Men her har republikanerne et større flertall.

Men mange republikanske kongressmedlemmer har uttrykt skepsis til Trumps reform. Enkelte mener reformen ikke går langt nok, mens flere av de tradisjonelle budsjetthaukene er bekymret for at den er for dyr og at det ikke er sikret inndekning for skattekuttene.

Demokratene har samstemt og fyndig avvist Trumps skattereform med henvisning til at den rammer usosialt og kun gir skattekutt for de aller rikeste. Ingenting tyder på at noen av demokratene vil bryte ut og støtte forslaget, selv om mange også på demokratisk side mener det er behov for en skattereform.

Trump og republikanerne håper å få banket gjennom skattereformen før jul.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: