Bare vel 38 prosent av amerikanerne mener nå at Donald Trump gjør en god jobb som president, mens 55,6 prosent mener han gjør en slett jobb.

Oppslutningen – «approval ratingen» – har falt jevnt og trutt fra knapt 50 prosent like etter at han flyttet inn i Det hvite hus i januar.

Mest bekymringsfullt for Trump og republikanerne er kanskje at grunnfjellet av velgerne, altså de som støtter Trump nesten uansett hva han finner på, nå også svikter etter lenge å ha stått imot.

Asle Toje mener president Donald Trumps mangel på resultater på områder som skattereform, infrastruktursatsing og innreiseforbud skyldes hans uerfarenhet.
Asle Toje mener president Donald Trumps mangel på resultater på områder som skattereform, infrastruktursatsing og innreiseforbud skyldes hans uerfarenhet. (Foto: Joshua Roberts/Reuters/NTB Scanpix)

Statistiker Nate Silver skriver på nettstedet fivethirtyeight.com at antall velgere som uttrykker sterk støtte til presidenten har falt raskt fra 30 til 21–22 prosent, og at det nå er dobbelt så mange som uttrykker sterk motstand mot Trump.

«Mediesirkus»

Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator, mener dette betyr mindre enn man skulle tro.

– Det synes for meg usannsynlig at en republikansk kongress vil kaste en republikansk president. Alle politikere er opptatt av popularitet, men det er lenge til Trump skal stå til valg. Trump hadde trolig aldri potensial til å bli en universelt populær leder, sier Toje.

Mandagens noe spesielle seanse under Trump-administrasjonens første fulltallige regjeringsmøte bekrefter presidentens bunnløse appetitt for smiger, men heller ikke noe mer, ifølge Toje. På møtet fikk alle statsrådene ordet og skamroste og velsignet Trump personlig, i en merkelig og urovekkende forestilling.

Forsker Asle Toje mener Trump er i ferd med å endre politikken på flere områder.
Forsker Asle Toje mener Trump er i ferd med å endre politikken på flere områder. (Foto: Luca Kleve-Ruud)

Toje påpeker at den pågående Russland-etterforskningen enda ikke har vist seg å ha nok sprengstoff til å felle Trump. Heller ikke etter høringene av tidligere FBI-sjef James Comey sist uke, og justisminister Jess Sessions tirsdag.

– Russland-sakene er blitt et mediesirkus, der journalistene håper på riksrett. Men da må man levere noe håndfast, ikke bare mistenkeliggjøre, sier Toje.

Spesialetterforskningen av Russland-sakene, under ledelse av Robert Mueller, kan ta både måneder og år. Toje mener målet med høringen og konsekvensen for Trump i dette trolig går ut på ett – det kan lett bli en permanent distraksjon.

– Det er ikke sikkert Trump heller har så mye imot det. Han har gjort sitt presidentskap til en mediebegivenhet, og han synes å like å være dagens snakkis, hver dag, sier Toje.

Forvirringens tid

Toje mener at støy, både i mediene og politisk, kan gi elementer i Trump-administrasjonen mulighet til å gjennomføre noe av sin politikk uten særlig ettersyn.

I motsetning til mange observatører mener Toje at Trump faktisk er i ferd med å endre amerikansk politikk på flere områder sammenlignet med Barack Obama. Han trekker frem Midtøsten-politikken der alliansen med Saudi-Arabia er fornyet, mens motstanden mot Iran er tilbake. Støtten til Nato og FN synes også svekket.

– Det er tenkelig at den nye strenge innvandringspolitikken under Trump vil bli den nye normen, sier Toje.

Mangel på resultater på områder som skattereform, infrastruktursatsing og innreiseforbud tilskriver Toje presidentens uerfarenhet.

– Trump har lite erfaring med statsforvaltning. Så han styrer gjennom presidentordre, men han synes heller ikke å ta inn over seg disses begrensninger, sier Toje.(Vilkår)

Nato-sjefen: – Terror er blitt en alvorlig trussel for oss alle
Jens Stoltenberg turnerer Amerika for å bygge opp det Donald Trump river ned.
01:44
Publisert: