Onsdag er det ett år siden valgdagen i USA. Da satt han med øynene klistret til fjernsynsskjermen mens han så på det som han antok kunne bli Hillary Clintons seiersfest. Så oppdaget han sjokkerte ansikter i folkemengden blant Clinton-tilhengerne.

– Jeg tror han var klar over hvor uventet denne seieren var, sier Trumps mangeårige medarbeider Hope Hicks, som i dag er kommunikasjonssjef i Det hvite hus, til Politico.

Ved kjøkkenbordet i toppleiligheten i Trump-tårnet hadde klokken passert midnatt. Trump var utropt til president. Han ville ikke bruke talen som lå klar fra før og forsøkte i stedet å finne bedre formuleringer. Han begynte å redigere i talen, for hånd, og leste høyt med lav stemme mens en håndfull valgkampmedarbeidere sto rundt ham.

– Han ønsket å framføre en tale som kunne ta brodden ut av all spenning og konflikt, og, mens hele verden så på, vise at han var en leder for alle, sier Hicks.

– Det som kunne ha vært

– Til alle republikanere og demokrater og uavhengige i hele landet, det er på tide at vi står forent som ett folk. Tiden er inne, sa Trump i seierstalen som ble kringkastet verden rundt.

Dette var et glimt av et presidentskap som kunne ha vært, konstaterer nettstedet Politico.

Trump tilbrakte de første seks månedene med å få skikk på sine ansatte i Det hvite hus. Gjennom en turbulent tid fikk medarbeidere sparken, og nye kom til. Lojalitet var nøkkelordet.

Trump har fram til nå stått bak en rekke personangrep, han har bidratt til gnisninger, har fortsatt sine verbale angrep på Clinton og måttet forsvare sin legitimitet mens Russland-granskingen vokser.

Lav oppslutning

Den nye meningsmålingen som The Washington Post og ABC News presenterte tre dager før ettårsmarkeringen av valgseieren, viser at bare 37 prosent synes presidenten har gjort en god jobb. 59 prosent mener Trump har gjort en dårlig jobb.

Trump har dermed enda mindre støtte enn Bill Clinton hadde i 1993.

Den nye målingen kom mens Trump står overfor en rekke politiske og juridiske utfordringer. Den mest presserende saken er spesialrådgiver Robert Muellers Russland-gransking.

Russland-gransking

I forrige uke ble tre tidligere Trump-medarbeidere siktet. Mueller fortsetter arbeidet for å ferdigstille saken.

Trump har også måttet tåle nederlag i Kongressen, både når det gjelder Mexico-muren som han lovet å bygge, og når det gjelder å fjerne Obamacare.

I tiden som kommer, får Trump en ny sjanse når Kongressen skal utarbeide en ny skatteplan. Den må gå i middelklassens favør, krever Trump.

– Går i revers

– Trumps presidentskap kan se ut til å følge den vanlige presidentmodellen, men baklengs, sier Yuval Levin, redaktør i det konservative tidsskriftet National Affairs.

– Det vanlige mønsteret er at man er produktiv det første året som president, og deretter går det over i en jevn, nedadgående kurve med utmattelse, inkompetanse og skandale. Trumps første år ser ut som det åttende året hos de siste presidentene. Starten hans var trolig verre enn det slutten kommer til å bli, sier Levin.

Innleder sitt Sør-Korea-besøk

Donald Trump startet tirsdag sitt besøk i Sør-Korea mens forholdet til Nord-Korea blir stadig mer spent.

Presidentens fly landet tirsdag morgen på militærbasen Osan. Første post på programmet er en lunsj med amerikanske og sørkoreanske soldater og en brifing om den militære virksomheten i landet.

Deretter skal han til Seoul der han og kona Melania blir tatt imot i presidentboligen Det blå huset og Trump skal møte sin sørkoreanske kollega Moon Jae-in. Der skal de to «finne ut av det hele», sa Trump for han tok fatt på reisen til Sør-Korea.

De to lederne skal tradisjonen tro holde en felles pressekonferanse på det som er andre stopp på den amerikanske presidentens tolv dager lange rundereise i Asia.

Beredskap

Politiet er i høyeste beredskap, og det er ventet demonstrasjoner fra både dem som støtter og dem som kritiserer den amerikanske presidenten. Mange frykter at Trumps harde linje overfor Nord-Korea fører til økt fare for krig på Koreahalvøya. Andre støtter derimot tonen han har lagt an overfor regimet i nord, som har økt tempoet i utviklingen av missiler og atomvåpen.

Trump jobber for å skaffe internasjonal støtte for ytterligere press på nordkoreanerne og har sagt at han holder alle muligheter – også militære – åpne.

Maktdemonstrasjon

I forkant av besøket til Sør-Korea har presidenten sendt brev til Kongressen der han ber om fire milliarder dollar for å styrke USAs rakettforsvar og være bedre rustet mot et mulig nordkoreansk angrep.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil USA de nærmeste dagen gjennomføre en øvelse med tre hangarskip og en lang rekke støttefartøyer vest i Stillehavet.(Vilkår)

Donald Trump: Dette er stillheten før stormen
Trump møtte den amerikanske forsvarsledelsen og under en fotoseanse før middag med forsvarstoppene overrasket han pressekorpset med et spørsmål.
00:59
Publisert: