I et intervju på den amerikanske fjernsynskanalen Fox på onsdag ble senator Mark Warner, som er viseformann i senatets etterretningskomité, spurt om kongressen kan forlange at Trump legger frem selvangivelsene.

– Det er en rekke medlemmer, fra begge partier, som ønsker at Trump kunne ha fulgt historisk presedens som er satt av alle presidentkandidater – demokrat eller republikaner – og offentliggjort informasjonen, sier Warner til Fox.

Alle amerikanske presidentkandidater har gjort dette siden midten av 1970-tallet under valgkampen. Etterretningskomiteen har fullmakter til å utstede og forkynne stevninger, som tvinger en person til enten å fremlegge dokumentasjon eller stille som vitne under ed.

Ønsker granskningskommisjon

Under valgkampen brukte Donald J. Trump som unnskyldning at han er under bokettersyn. Senest i januar sa han at det ikke er aktuelt å legge den frem.

– Det er kun dere journalister som er interessert i dette, sa han på en pressekonferanse uken før han ble innsatt.

Trumps tilbakeholdenhet har skapt spekulasjoner om at han har mye å skjule, som at formuen hans er mye mindre enn han hevder, at han ikke har betalt skatt eller gitt noe til veldedighet, eller at han har hatt mistenkelige finansforbindelser til russiske interesser.

Warner forventer å bli oppdatert på samtalene som den avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn hadde med den russiske ambassadøren i slutten av desember – før Trump ble formelt innsatt som USAs president.

– Vi må se innholdet fra samtalen før vi konkluderer noe, sier Warner.

Hans senatorkollega Ben Cardin sa på onsdag det bør nedsettes en uavhengig kommisjon som skal granske Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Det ble nedsatt en tilsvarende granskningskommisjon etter terrorangrepene mot USA i 2001.

Økonomiske konflikter

Over 880.000 amerikanere har undertegnet et opprop som oppfordrer Trump om å offentliggjøre selvangivelsen sin.

«De enestående økonomiske konfliktene som denne administrasjonen representerer må være synlig for det amerikanske folk, blant annet relevant informasjon som avslører de utenlandske innflytelsene og økonomiske interessene som kan være i konflikt med klausuler i grunnloven», heter det i oppropet.

Politikeren Bill Pascrell, som representerer New Jersey i Representantenes hus, mener han har funnet en lov fra 1924 som vil tvinge Trump til å legge frem selvangivelsen.

Det var den samme loven som Kongressen brukte for å etterforske tidligere president Richard Nixon for mulige interessekonflikter og korrupsjon før han gikk av.

Republikanerne har foreløpig satt foten ned og blokkert Pascrell, som ikke vil gi opp og har bred støtte hos andre demokrater.

– Hvis dette ikke blir vedtatt vil vi aldri se presidentens selvangivelse. Før dere blokkerer dette oppfordrer jeg dere til å tenke dere om to ganger, sa hans kollega Sander Levin.

Åpner ny Trump-golfbane

Formann Kevin Brady i «House Ways and Means Committee», som overser blant annet den amerikanske skatteetaten, mener at å tvinge Trump til å legge frem selvangivelsen vil sette et dårlig eksempel.

– Hvis Kongressen bruker sin myndighet til å rote rundt i selvangivelsen til presidenten, hva vil hindre Kongressen fra å gjøre det samme til vanlige amerikanere, spurte han på en pressekonferanse, ifølge næringslivskanalen CNBC.

Pascrell skriver i et brev til komiteen at Trump og familien har forretningssamarbeid med statseide selskaper i Kina, Forente Arabiske Emirater, Russland og Saudi-Arabia.

Trumps to sønner skal delta i et arrangement i Dubai denne helgen i forbindelse med åpningen av Trump International Golf Club. Dette er et lukket arrangement hvor pressen ikke vil få delta. Trump-familien låner ut merkenavnet «Trump» til utbyggerselskapet mot en årlig lisensavgift.

«Det er viktig at alle får innsyn i hans finansielle posisjoner i amerikanske og utenlandske selskaper», skriver Pascrell.

– Jeg har lest brevet og er uenig i alt han skriver. Personvern og borgerrettigheter er fortsatt viktig i dette landet, sa Brady.

Det planlegges store demonstrasjoner i blant annet Los Angeles, New York og andre byer den 15. april, dagen da amerikanerne må sende inn selvangivelse, i protest mot at Trump ikke offentliggjør selvangivelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nordmenns vinvaner i endring: Slik handler vi på polet
Lettere og lysere og ikke bare til mat.
00:54
Publisert: