I slutten av 2015 og starten av 2016 var USAs president Donald Trump i full gang med valgkamp på vei til å bli USAs neste president. Samtidig prøvde selskapet hans å få på plass en avtale om å bygge et stort Trump Tower i Moskva, skriver Washington Post. 

Avisen sier at den har fått informasjonen fra flere som var kjent med arbeidet og informasjon som Trumps advokater har hatt. 

Den russiskfødte eiendomsutvikleren Felix Sater skal ha spilt en sentral rolle i saken. Sater ba Trump komme til Moskva for å snakke om det planlagte prosjektet, og foreslo at han kunne få Russlands president Vladimir Putin til å si «store ting» om Trump, ifølge flere som er blitt orientert om korrespondansen. 

Trump kom imidlertid aldri til Moskva, og prosjektet ble droppet i januar 2016. Med andre ord like før de amerikanske primærvalgene startet. 

Signerte intensjonsavtale

Imidlertid skal Trump og flere investorer ha signert en intensjonsavtale om prosjektet, ifølge Washington Post. Avtalen viser at Trump hadde kommersielle interesser i Russland samtidig som han prøvde å bli president USA – en posisjon hvor han har betydelig makt over forholdet mellom de to landene. 

Trumps mange flatterende uttalelser om Putin har vekket oppsikt både i USA og internasjonalt.

Diskusjoner om byggeprosjektet startet i september 2015. En investor som ikke er blitt identifisert skulle gjennomføre prosjektet, og sette Trumps navn på det. Washington Post skriver at det er uklart hvor kjent Trump var med forhandlingene. Tidligere har han imidlertid snakket varmt om muligheten for å investere i Russland. 

– Vi vil være i Russland på et eller annet tidspunkt, sa han i 2007. 

Etterforskerne til Kongressen vil snart få tak i innholdet i epostene, skriver Washington Post. Komiteer i både Senatet og Representantenes hus undersøker forholdet mellom Trump-kampanjen og Russland. Det samme gjør spesialetterforsker Robert Mueller etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey tidligere i år. 

Det hvite hus kommenterte ikke saken, men Trumps advokat Stephen Ryan understreket at han har samarbeidet med dem som etterforsker saken, og vil fortsette å gjøre det. 

Flere tilfeller

Det planlagte byggeprosjektet er bare det siste tilfellet av bindinger mellom Trump og Russland som er blitt offentliggjort. I de siste månedene har det kommet frem at en rekke medlemmer av Trump-kampanjen på ulike tidspunkter hadde kontakt med ulike russere.

De to følgende eksemplene har fått størst oppmerksomhet: 

  • Justisminister Jeff Sessions hadde flere møter med den daværende russiske ambassadøren Sergej Kisljak under presidentvalget. 
  • I juni 2016 møtte Donald Trump jr., presidentenes svigersønn Jared Kushner og valgkampsjef Paul Manafort en russiske advokat. De møtte advokaten ettersom de trodde hun hadde kompromitterende informasjon om Hillary Clinton, motstanderen i presidentkampen.

Trump har en rekke ganger avvist alle forbindelser til Russland. Forhandlingene om byggeprosjektet i Moskva stoppet før temaet kom opp i presidentkampanjen. 

– Jeg har ingenting å gjøre med Russland, understreket Trump i juli 2016, skriver Washington Post. (Vilkår)

De lovet verden batterirevolusjon. Det endte med konkurs i USA
Det sveitsiske selskapet Alevo Group som ble startet av norske Jostein Eikeland, lovet verden ny revolusjonerende batteriteknologi. Nå er Alevos fabrikk i USA slått konkurs.
03:26
Publisert: