I en Twitter-tirade onsdag morgen amerikansk tid gikk Trump til frontalangrep mot Russland. Han varslet amerikanske rakettangrep mot Assad-regimet i Syria, selv om Russland sier alle raketter vil bli skutt ned, og utskytingsstedene vil angripes.

«Gjør dere klare, Russland», skriver Trump, og sier at rakettene kommer, «nice and new and «smart!»

«Amerikanske missiler bør rettes mot terrorister og ikke mot den legitime regjeringen i Syria», svarer Moskva i en uttalelse kort etter Trumps Twitter-melding, ifølge NTB.

Trump skriver at Russland ikke bør være partner med Assad, eller «Gas Killing Animal» som han kaller ham, som «dreper sitt folk og tar glede av det».

Noen timer senere langet han ut mot «de lojale» Demokratene og den pågående Russland-etterforskningen under ledelse av Robert Mueller, og ga dem store deler av skylden for det anstrengte forholdet til russerne.

Trumps selvpålagte frist på 48 timer på å reagere på de påståtte giftangrepene i Syria var i ferd med å gå ut.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier 500 syriske pasienter er behandlet etter helgens angrep mot den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus. De 500 har ifølge WHO symptomer som kan være en følge av et kjemisk angrep.

Russland og Syria har avvist at det har funnet sted noe angrep med kjemiske våpen.

Senket børsene

De amerikanske børsene falt etter at Trump kom med disse utilslørte truslene mot Russland.

Pilene satte også umiddelbart fart nedover på de europeiske børsene etter trusselmeldingen fra Trump litt før klokken 13 norsk tid.

Den russiske rubelen gikk også på nok en smell. Den russiske valutaen har vært i nærmest fritt fall etter at USA før helgen skjerpet sanksjonene og målrettet dem mot rike oligarker som står president Vladimir Putin og Kreml nær.

På historisk lavmål

En knapp time etter de første truslene kom Trump med en tweet der han beskriver forholdet til Russland som det «verste noensinne», til og med verre enn under den kalde krigen.

Trump skriver at det ikke er noen grunn til at det skal være slik. Han oppfordrer samtidig Russland til å stoppe våpenkappløpet, bare noen uker etter at Trump fikk gjennom tidenes økninger i forsvarsbudsjettet i USA.(Vilkår)

Marc Zuckerberg ville ikke avsløre privat informasjon
Mark Zuckerberg ble presset på privat informasjon i en utspørring i Senatet i den amerikanske Kongressen, etter avsløringer om at Cambridge Analytics har brukt informasjon fra millioner av Facebook-kontoer i den amerikanske valgkampen.
00:39
Publisert: