Trump sa ingenting til pressen under besøket, verken på vei inn eller på vei ut.

EUs president Donald Tusk var på sin side alvorspreget da han ga et referat etter møtet.

– Mitt hovedbudskap til president Trump var at det som gir vårt samarbeid og vennskap dypest mening, er grunnleggende vestlige verdier som frihet, menneskerettigheter og respekt for menneskets verdighet, sa Tusk.

– Den største oppgaven i dag er å samle hele den frie verden rundt disse verdiene. Ikke bare rundt interesser. Verdier og prinsipper må komme først, sa han.

Fortrolig samtale

Det var først lagt opp til en fortrolig samtale der kun Trump og Tusk skulle delta sammen med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og ytterligere én fra USA, trolig utenriksminister Rex Tillerson.

Deretter ble det holdt et utvidet møte med flere representanter på begge sider av bordet.

Temaer som utenrikspolitikk, sikkerhet, klima og handel kom opp.

– Noen spørsmål er fortsatt åpne, som klima og handel. Jeg er heller ikke 100 prosent sikker på at vi kan si i dag at vi har en felles posisjon når det gjelder Russland. Men når det gjelder konflikten i Ukraina, virker det som vi er på samme linje, oppsummerte Tusk.

Viktig møte

Møtet med EUs ledere er trolig det viktigste under president Trumps besøk i Brussel, mener Jan Techau, utenrikspolitisk analytiker ved American Academy i Berlin.

– Mitt håp er at han skal få litt respekt for og tillit til sine motparter, at han ikke bare skal se på dem som klovner fra Brussel. Det vil være en fordel hvis han forstår at dette er seriøse mennesker, sier Techau til NTB.

– Det kan bidra til å forme hans inntrykk av EU i lang tid framover, sier han.

Tusk Tower

Besøket fant sted i Europa-bygningen, som er EU-rådets splitter nye hovedkvarter i sentrum av Brussel. Bygningen er formet som et egg inni et reir, og det er her EUs president Donald Tusk har sitt kontor. I Brussel omtales bygningen humoristisk som «Tusk Tower».

En høytstående tjenestemann i EU sa i forkant av møtet at målet nettopp var å bygge et tillitsforhold.

– Bare det at dette møtet finner sted, er en suksess. Det har vært mye engstelse og frykt for hvilken retning USA vil gå i med den nye administrasjonen, sa kilden.

Har bejublet brexit

Trump har tidligere uttalt seg svært nedsettende om EU. Han har gitt uttrykk for sterk støtte til brexit og også antydet at flere land bør gjøre som britene og gå ut av unionen. EUs ledere har ikke gjort noe forsøk på å skjule sin irritasjon over dette.

På vei ut fra torsdagens møte fikk både Tusk og Juncker et klapp på skulderen av Trump. Så forsvant han inn i bilen som sto og ventet på ham.

Da bilkortesjen hadde kjørt sin vei, ga Juncker sin kollega Tusk en klem og et kyss på kinnet.ina, virker det som vi er på samme linje, fortalte han.

Trump møter senere torsdag stats- og regjeringssjefene i NATO ved alliansens nye hovedkvarter i Brussel.(Vilkår)

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: