Det var i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus i forrige uke at Trump skal ha delt hemmeligstemplet informasjon om IS, ifølge Washington Post.

Det er Washington Post som først publiserte detaljene fra møtene, men New York Times og Reuters bekrefter hva som skal ha skjedd. Trump skal ha delt informasjon om Den islamske stat (IS) fra en kilde som har tilgang til innsiden av IS’ operasjoner i blant annet Syria.

Kan ha gjort det vanskeligere for USA

– Dette er kodeordinformasjon. Trump avslørte mer til den russiske ambassadøren enn hva vi har delt med våre allierte, sier en kilde til avisen.

Det er ikke kjent hvem denne kilden er, men ifølge avisen kan det gjøre det vanskeligere for amerikanske etterretningsorganisasjoner å få tilgang til spioner og kilder i terroristorganisasjonen.

Ifølge avisen skal Trump ha fortalt russerne hvilken by kilden befinner seg i. Russland har motstridende interesser til de amerikanske i Syria – og store deler av Midtøsten.

Kilder i amerikanske etterretningsorganisasjoner og politikere fra begge partier er sjokkerte over avsløringene.

– De er inne i en nedadgående spiral akkurat nå. De må finne en måte å få kontroll med alt som skjer, sier lederen for Senatets utenrikskomité, republikanske Bob Corker, til Washington Post.

Han er svært bekymret.

– Kaoset i administrasjonen skyldes manglende disiplin og skaper et bekymringsfullt miljø, sier Corker.

– Ekstremt farlig

Demokratenes leder i Senatet karakteriserer det som «urovekkende».

– Å avsløre hemmeligstemplet informasjon på dette nivået er ekstremt farlig og setter amerikanske liv i fare, og de som innhenter etterretningsinformasjonen for oss. Presidenten skylder etterretningstjenestene, det amerikanske folk og Kongressen en full forklaring, sier Charles Schumer.

Senator Paul Ryan, som er speaker i Representantenes hus, ønsker også en forklaring.

– Det er umulig å vite hva som ble sagt, men det er viktig på beskytte nasjonens hemmeligheter. Speaker Ryan håper å få en full forklaring med alle fakta på bordet fra administrasjonen, sier talsmann Ryan Doug Andres.

Donald Trump under en tale tidligere denne uken i Washington.
Donald Trump under en tale tidligere denne uken i Washington. (Foto: Saul Loeb/AFP Photo/NTB Scanpix)

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver avviser at det ble delt hemmeligstemplet informasjon.

– Jeg var i rommet. Dette skjedde ikke. Ikke på noe tidspunkt, ikke noe tidspunkt, ble etterretningskilder eller metoder diskutert. Presidenten avslørte ikke militære operasjoner som ikke allerede var kjent, sa H. R. McMaster til amerikanske medier mandag kveld lokal tid da journalister fikk huket tak i ham.

McMaster var tydelig frustrert.

– Dette er det siste stedet i verden jeg ønsket å være nå, sa han, ifølge New York Times.

Mild panikk

Ifølge New York Times skapte Washington Post-artikkelen «mild panikk» i Det hvite hus. Trumps rådgivere ble innkalt. Trumps svigersønn, Jared Kushner, skal ha kritisert pressetalsmann Sean Spicer i møter med Trump.

Senator Corker var svært frustrert.

– Det hvite hus må gjøre noe for å skape ro og orden. Det må bare skje, sa Corker til journalister utenfor Capitol.

Anonyme etterretningskilder og politikere er rasende på lekkasjene som skal ha funnet sted, ifølge CNN og New York Times.

Avslørte by til hemmelig kilde

Ifølge avisen skal informasjonen som Trump delte komme fra et så sensitivt hold at allierte ikke har mottatt denne informasjonen. Den skal komme fra en kilde som har tilgang til innsiden av IS' operasjoner, og ifølge kilder avisen har snakket med, delte Trump denne informasjonen uten tillatelse. Nestlederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff kaller ryktene «dypt forstyrrende».

– Denne avsløringen kan sette USAs kilder som bærer på sensitiv informasjon i fare og forholdet USA har til disse på spill, sier Schiff.

Det mest alarmerende, ifølge kilder, var at han skal ha avslørt hvilken by denne hemmelige kilden fikk informasjonen sin fra. Dette kan føre til at Russland kan identifisere kilden eller etterretningskapasiteten de har der. Schiff sier det er spesielt problematisk fordi Russland har interesser, både i Syria og andre steder, som er sterkt motstridende til USAs.

Ikke ulovlig

Ifølge avisen skal Central Intelligence Agency (CIA) og National Security Agency (NSA) ha blitt kontaktet etter møtet for å minimere skaden.

Trump har imidlertid bred autorisasjon til å frigi hemmeligstemplet informasjon, så det er lite trolig at han har brutt noen lov, fortsetter avisen. 

Donald Trump kritiserte under valgkampen Hillary Clinton for hennes omgang med sensitiv informasjon, og mente det gjorde henne uegnet til presidentembetet.

Flere amerikanske embetsmenn reagerer på den siste nyheten og sier det er bekymringsfullt at Trump lekker informasjon som kan risikere at USA og deres allierte brenner broer til kilder på innsiden av ekstremistgruppa.

– Trump synes å være veldig dumdristig og forstår ikke alvorlighetsgraden i ting han har med å gjøre, spesielt når det handler om etterretning og nasjonal sikkerhet, sier en tidligere embetsmann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Britisk oppfinner flyr som "Iron man"
Den britiske oppfinneren Richard Browning har funnet opp en spesiell drakt med jetmotorer som gjør det mulig å fly. Oppfinneren, som har fått kallenavnet Iron Man etter den flygende tegneseriefiguren, viste frem drakten under Tech Cube Fair i Berlin.
00:52
Publisert: