– Hvis Japan blir angrepet, vil vi kjempe tredje verdenskrig. Vi vil gå inn og forsvare dem med våre liv. Vi vil kjempe for enhver pris, men hvis vi blir angrepet, vil ikke Japan måtte hjelpe oss i det hele tatt. De kan se det på en Sony-tv.

Donald Trump sparte ikke på kruttet da han onsdag ble intervjuet på Fox Business, gjengitt av Financial Times. Presidenten refererte, ifølge avisen, til en traktat som binder USA til å forsvare Japan ved et eventuelt angrep. Japan har imidlertid ikke det samme ansvaret overfor USA, sa Trump.

Uttalelsene kom kort tid før partene møtes i Osaka i Japan for G20-møtet. Fredag skal Trump etter planen møte Japans statsminister Shinzo Abe. Etter Trumps utspill spekuleres det i om presidenten vil diskutere alliansen mellom USA og Japan. Han har tidligere kritisert blant annet Japan for å ikke bære en stor nok kostnad av å ha amerikanske tropper i landet. Tidligere har presidenten foreslått at Japan burde bære den fulle kostnaden av amerikanske tropper, og i tillegg betale 50 prosent, skriver Financial Times.

Det var ikke bare Japan som fikk gjennomgå. Trump hamret også løs på EU. Han mener unionen har gått for hardt etter amerikanske selskaper. Danske Margrethe Vestager, konkurransekommissær i EU, har tidligere anklaget selskaper som Amazon, Google og Apple for å misbruke markedsposisjonen sin. Det har ikke falt i god jord hos Trump.

– Hun hater USA kanskje mer enn noen person jeg har møtt. Hun saksøker alle våre selskaper, sa presidenten.

Når G20-møte begynner fredag, er det spesielt ett møte verdens øyne er rettet mot. Donald Trump og Kinas president Xi Jinping skal etter planen møtes lørdag, skriver Reuters. De to statslederne skal diskutere handelspolitikk, og verdens markeder håper det er mulig å komme nærmere en løsning på handelskrigen som har herjet siden 2018. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.