En større amerikansk delegasjon er i grensebyen Panmunjom mellom de to koreanske landene for å legge til rette for et mulig toppmøte med den nordkoreanske lederen. Sent søndag kveld landet også en gruppe fra amerikanske diplomater og rådgivere i Singapore.

Forhandlinger på overtid

Det har fortsatt ikke kommet en offisiell bekreftelse fra president Trump eller Det hvite hus om at toppmøtet er blitt gjeninnsatt. Signaler fra Trump og regjeringsmedlemmer tyder imidlertid på at møtet vil finne sted.

«Vårt amerikanske team har ankommet Nord-Korea for å legge til rette for toppmøtet mellom Kim Jong-un og meg selv. Jeg tror virkelig at Nord-Korea har briljant potensial, og at landet en dag kommer til å bli en sterk nasjon økonomisk og finansielt. Kim Jong UN er enig med meg om dette. Det kommer til å skje», skriver Trump på Twitter. Den erfarne amerikanske diplomaten Sung Kim, som blant annet har vært ambassadør på Filippinene, leder planleggingen.

I Singapore planlegges det at møtet vil finne sted om to uker. Logistikk, planlegging ledes av Joe Hagin fra Det hvite hus.

Det pågår sannsynligvis forhandlinger mellom USA og Nord-Korea som gjør at det foreligger en avtale før Trump og Kim Jong-un kan møtes om to uker.

– President Trump har sagt han ikke vil reise før det foreligger en omfattende avtale. Spørsmålet er om det er tid nok til å få til en slik avtale. For øyeblikket er toppmøtet på randen av om vi er i stand til å få fremskritt eller ikke, sier Joseph Yun, som var sjefforhandler for det amerikanske utenriksdepartementet inntil nylig, til New York Times.

Eksperter i førersetet

Donald Trump møter motstand i egne rekke. Han fikk støtte da han avlyste møtet på torsdag.

– Jeg er overbevist om at Kim ikke har noen planer om å gi slipp på atomvåpnene. Dette er et show, ikke noe annet. Et rent show, sa den republikanske senatoren Marco Rubio på søndagsprogrammet «This Week».

Han sier at dagens situasjon ikke må forveksles med tilnærmingen og forhandlingene som skjedde mellom USA og Sovjetunionen på 1980-tallet.

– Vi må slutte med å gi inntrykk av at vi har å gjøre med det gamle Sovjetunionen eller at vi forhandler med et land som Frankrike eller Italia. De har aldri hatt å gjøre med utenforstående. De mangler et fungerende diplomati. Dette er noe de aldri har gjort før, sier Rubio.

Analytikere mener at Trump gjør mye riktig ved å la diplomater gjøre forarbeidet, blant annet ved å bruke den erfarne diplomaten Sung Kim.

– Dette er et viktig skritt. Det er bra at forberedelsene til toppmøtet skjer på bakrommene med eksperter og ikke i offentlige forum som Twitter, sier forsker Vipin Narang ved Massachusetts Institute of Technology til Washington Post.(Vilkår)

Hverken spiser eller drikker før trening
Norseman-vinner Anne Nevin (45) fra Trondheim har trent opp kroppen til å forbrenne fett fremfor karbohydrater.
02:27
Publisert: