Donald Trump har sendt et brev til Kim Jong-un om at han avlyser møtet som skulle vært avholdt i Singapore 12. juni.

– Du snakker om din kjernefysiske kapasitet. Men vår er så massiv og kraftfull at jeg ber til Gud om at den aldri må bli brukt, skriver Trump i brevet til den nordkoreanske lederen.

Tonen i brevet bringer uunngåelig minner tilbake fra tidligere twittermeldinger fra Trump der han skryter av at hans atomknapp er større enn Kim Jong-uns, og der han samtidig omtaler den nordkoreanske lederen som «Little Rocket Man».

Takker for tålmodigheten

– Vi setter stor pris på din tid, tålmodighet og innsats når det gjelder våre nylige forhandlinger og diskusjon om det for begge parter etterlengtede møtet, skriver Trump i brevet til Kim Jong-un.

Trump skriver at han følte en «vidunderlig dialog» var i ferd med å bygges opp mellom de to. Han takker også for at Nord-Korea løslot tre fanger og at han virkelig så frem til møtet.

Men nå har altså forholdet surnet.

– Dessverre, basert på det enorme raseriet og den direkte fiendtligheten du har vist i dine siste uttalelser, føler jeg det er upassende på dette tidspunktet å ha dette lenge planlagte møtet, skriver Trump.

Markedene faller

Wall Street reagerte umiddelbart negativt da Det hvite hus sendte ut kunngjøringen om det avlyste møtet litt før klokken 16 norsk tid torsdag, og de ledende indeksene var vel en halvtimes tid etter kunngjøringen ned bortimot én prosent.

De amerikanske børsene åpnet torsdag nervøst og litt ned på rykter om at nordkoreanerne ville avlyse toppmøtet. Dette basert blant annet på uttalelser fra den nordkoreanske viseutenriksministeren Son Hui om at dersom ikke den planlagte samtalen mellom USA og Nord-Korea 12. juni blir gjennomført, kan de to landene heller møtes i en «nuclear showdown».

Nordkoreanerne kom også med en bredside mot visepresident Mike Pence, som de omtalte som en «nikkedukke» etter at Pence advarte Pyongyang mot å forsøke seg på å lure Trump.

Men Trump kom altså Nord-Korea i forkjøpet med å avlyse det planlagte møtet, og da falt børsene.

Utenrikspolitisk seier

Nord-Korea har i flere tiår forsøkt å få til et toppmøte med USA, noe som er blitt avvist av flere amerikanske administrasjoner, republikanske og demokratiske.

Trump er den første amerikanske presidenten som har sagt ja til et møte, noe han selv og hans administrasjon har fremstilt som en stor utenrikspolitisk seier. Trump har også antydet at Nobels fredspris burde falle hans vei.

Løslatelsen av tre amerikanske statsborgere for noen uker siden, og utenriksminister Dave Pompeos møte med Kim Jong Un, ble da også tolket positivt. I brevet til Nord-Koreas leder takker da også Trump for at de tre ble løslatt, men han omtaler dem nå som «gisler».

Kritikerne har hele tiden vært skeptisk til møtet, og troen på at nordkoreanerne skulle gi opp atomvåpnene, som er deres eneste troverdige forhandlingskort.(Vilkår)

Hva i alle dager er GDPR?
-Jeg vil ha annonser fra det jeg synes er kjekt å se på, ikke fra absolutt alt jeg er innom, sier Helene Ringen Nilssen
02:30
Publisert: