Donald Trump eier to golfanlegg i Skottland, i Aberdeenshire og Turnberry. Ifølge avisen The Guardian vil Trump sannsynligvis få nesten én million pund, eller bortimot 12 millioner kroner, i skattefritak.

Dette er del av en krisepakke i forbindelse med koronakrisen, som innebærer at selskaper som driver innen reiseliv, turisme eller overnatting får midlertidig fritak fra å betale eiendomsskatt. Det er ventet at lokale myndigheter denne uken går ut med beskjed til aktuelle bedrifter, inkludert Trumps golfanlegg.

Ingen lokal begeistring

Trumps skattebidrag i Skottland har vært beskjedne. Trump har i en årrekke kommet unna uten å betale selskapsskatt, som er den viktigste skatten på næringslivet i Storbritannia, fordi golfanleggene har bokført en gjeld til presidentens hovedselskap Trump Organization på til sammen 155 millioner pund.

Lokale myndigheter i Aberdeenshire mener det er greit at Trump benytter seg av offentlige lønnstilskudd for å holde de ansatte ved golfanleggene i arbeid, og de mener at skattefritaksordningen i prinsippet er bra.

– Skattebetalernes bidrag til selskaper eiet av en som skryter av at han er en mangemilliardær er en annen sak. Han trenger ikke noe hjelp, sier Martin Ford til The Guardian.

Her er meldingen fra Donald Trump som Twitter merket som villedende
For første gang har Twitter merket medinger fra USAs president som villedende.
00:51
Publisert:

Han er valgt inn i lokalstyret i Aberdeenshire for Det demokratiske uavhengighetspartiet, som er den del av sentrum-høyre alliansen som styrer regionen.

Han minner om at Trump fikk all mulig hjelp og assistanse for å etablere seg i Skottland, med luftige planer om å gi regionen et økonomisk løft med store skatteinntekter og mange arbeidsplasser. De to golfanleggene sysselsetter rundt 550 personer.

Har ikke lov til å få støtte

Kongressen i USA har vedtatt en lov som forhindrer utbetalinger av amerikanske skattepenger til selskaper der Trump har eierinteresser.

Demokratene i Kongressen krever nå klarhet i om Trump kan motta økonomisk støtte, inkludert skattefritak, fra en fremmed makt, inkludert britiske og skotske myndigheter. Kontrollkomiteen i Representantenes hus ba Trump Organization om innsyn i alle dokumenter relatert til søknader om lån eller andre midler inne 21. mai, men komiteen har ikke fått disse dokumentene.

Etikkeksperter mener skatteletten i Skottland er problematisk.

– Man skal ikke ha en president som er i en situasjon som sier: Jeg liker det Storbritannia gjorde, og jeg tjente på det, sier Noah Bookbinder, leder for Citizens for Responsibility and Ethics i Washington, til The Guardian.

Da Trump ble president ble eierskapet i Trump Organization plassert i en stiftelse, styrt av hans barn. Men Donald Trump er hovedeier i stiftelsen, og mesteparten av overskuddet fra stiftelsen tilfaller Trump.

Begge de to golfanleggene i Skottland er nå åpen for spillere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.