Forfatter Michael Wolffs bok «Fire and Fury: Inside the Trump White House» har vakt oppsikt allerede før den er utkommet, og fått Donald Trump til å ta frem «storslegga».

Flere amerikanske aviser lekket onsdag og torsdag deler av innholdet i boken, som er basert på en rekke intervjuer med personer som skal ha kjennskap til livet i Det hvite hus etter at Trump ble president.

Boken skulle opprinnelig lanseres tirsdag neste uke, men utgivelsen er nå fremskyndet til i dag fredag. Boken topper allerede Amazons bestselgerliste.

Onsdag var det først og fremst uttalelser i boken fra en av kildene, Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som skapte de store overskriftene og hisset opp USAs president.

Bannon sier blant annet i boken det var en «skrekkslagen» Donald Trump som fulgte valgsendingene, og at Trump gikk fra å være i en tilstand av forvirring til mistro og redsel. I boken kaller Bannon også et møte der blant andre presidentens sønn og en russisk advokat deltok for «forrædersk», og at møtet burde vært rapportert til FBI.

Onsdag meldte Washington Post at Trump gjennom sine advokater i tillegg har sendt et såkalt «cease-and-desist»-brev til Bannon der de mener han i flere tilfeller har brutt arbeidsavtalen han signerte med Trump Organization, og trolig også har vanæret presidenten.

Ifølge samme avis forsøker en av Donald Trumps advokater nå å stanse boken.

– Handler om noe langt større

Torsdag kveld fulgte Trump selv opp med å lange ut mot boken på sin favorittkanal Twitter.

– Jeg ga null tilgang til Det hvite hus (jeg avviste ham faktiske mange ganger) til forfatteren av den falske boken! Jeg snakket aldri med ham for boken. Full av løgner, gale fremstilling og kilder som ikke eksisterer. Se på denne fyrens fortid og se hvordan det går med ham og slasken Steve! (Bannon, red.anm.), skriver den amerikanske presidenten om forfatter Michael Wolff på det sosiale mediet.

CNN skriver at dette handler om noe langt større enn «Trump vs. Bannon», nemlig Trumps evner.

Utdragene fra boken som er publisert hittil, gir ifølge CNN liten tvil: Boken antyder at president Trump er ustabil og stiller spørsmål ved hans egnethet som president.

Utdragene fra boken som så langt er kjent skildrer presidenten som uberegnelig, en som lett lar seg distrahere, uinteressert og usikker på det helt grunnleggende i jobben som president.

Ifølge CNN hadde Wolff misunnelsesverdig tilgang til vestfløyen i Det hvite hus, som rommer presidentens kontor og hans nærmeste stab, i de første månedene som Trump satt i presidentstolen. Wolff snakket der med både folk på høyt nivå i Trumps stab, som Bannon, og assistenter på lavere nivå.

I The Hollywood Reporter torsdag avsluttet Wolff en artikkel med følgende salve; «Mitt uutslettelige inntrykk av å snakke med dem og observere dem er at alle – 100 prosent – kom til den konklusjonen at han var ute av stand til å fungere i jobben».

Og som CNN skriver; «Presidenten, ute av stand til å være president. Det er en foruroligende tanke». (Vilkår)

Trumps pressetalskvinne kaller anklagene om forræderi tåpelige
Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon beskylder i en ny bok Trumps sønn og svigersønn for forræderi og spår at den pågående Russland-granskingen til spesialetterforsker Robert Mueller i stor grad kommer til å handle om hvitvasking av penger.
00:45
Publisert: