Trumps uttalelse er en kommentar til uttalelser fra Bannon som gjengis i en ny bok skrevet av Michael Wolff. I et utdrag fra boken som ble offentliggjort i The Guardian onsdag, kaller Bannon et møte der blant andre presidentens sønn og en russisk advokat deltok «forrædersk».

– Steve Bannon har ingenting å gjøre med meg eller mitt presidentskap, sier Trump om sin tidligere sjefstrateg.

– Da han fikk sparken, mistet han ikke bare jobben, han mistet også vettet, skriver Trump videre.

I uttalelsen påpeker Trump at Bannon først ble en del av valgkampteamet etter at Trump var valgt til republikanernes presidentkandidat.

– Nå når han er alene, lærer Steve at det å vinne ikke er så lett som jeg fikk det til å se ut som. Steve hadde veldig lite å gjøre med vår historiske seier, skriver Trump.

Nær rådgiver for Trump

Bannon ble hentet inn som leder av Donald Trumps valgkamporganisasjon i august 2016. Sammen med Kellyanne Conway tok han over valgkampledelsen etter Paul Manafort, som måtte trekke seg etter å ha blitt anklaget for å ha drevet med ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainske politikere. Manafort skal ifølge anklagene ha bistått prorussiske ukrainske myndigheter med å overføre millionbeløp til Washington i 2012.

I høst siktet spesialetterforsker Robert Mueller, som etterforsker mulig russisk innblanding i fjorårets presidentvalg, Manafort for blant annet «sammensvergelse mot USA» og hvitvasking av penger.

Bannon endte på sin side etter hvert opp som sjefstrateg i Trump-administrasjonen i de syv første månedene etter presidentens innsettelse. I august i fjor forsvant han ut av Det hvite hus.

Bannon spår at Russland-granskningen til spesialetterforsker Mueller i stor grad kommer til å dreie seg om hvitvasking av penger. Både Donald Trump junior og Kushner kommer til å få hard medfart av etterforskerne, tror den tidligere Trump-rådgiveren.

– De kommer til å knuse Don Junior som et egg i beste sendetid på tv, sier Bannon i boken.

Markerer distanse

I uttalelsen som ble sendt ut av presidenten onsdag kveld sier Trump at Bannon slett ikke var en nær og viktig medarbeider.

– Steve later som han er i krig med media, som kan omtaler som opposisjonspartiet. Likevel brukte han tid i Det hvite hus på å lekke falsk informasjon til media for å gjøre seg selv mye mer viktig enn han var. Det er det eneste han klarer å gjøre bra.

– Steve var sjelden i én-til-én-møter med meg og bare later som han hadde innflytelse for å lure folk som ikke har tilgang eller peiling, som han hjalp med å skrive løgnaktige bøker, skriver Trump.

(©NTB)(Vilkår)

Kina: 626 millioner overvåkningskameraer innen 2020
Overvåkningskameraer utstyrt med kunstig intelligens kan blant annet spore opp kriminelle ved hjelp av ansiktsgjenkjennelsesteknologi.
01:04
Publisert: