Den svarte slavemotstanderen Harriet Tubman (1822–1913) skulle etter planen erstatte portrettet av tidligere president Andrew Jackson på den amerikanske tjuedollarseddelen.

Disse planene er nå lagt på is. Finansminister Steven Mnuchin opplyser onsdag at planene er utsatt minst frem til 2028, ifølge CNBC. Mnuchin begrunner dette med at regjeringen nå heller vil konsentrere seg om å redesigne nye sedler med tanke på å unngå falske sedler.

Harriet Tubman fotografert en gang mellom 1860 og 1875.
Harriet Tubman fotografert en gang mellom 1860 og 1875. (Foto: Harvey B. Lindsley/Library of Congress via AP/NTB Scanpix)

Det var under Obama-regjeringen beslutningen om å la Tubman, som første kvinne og som første svarte amerikaner, pryde en amerikansk seddel. Lanseringen var planlagt til 2020, under hundreårsjubileet for kvinnelig stemmerett i USA.

President Donald Trump har beskrevet initiativet for å få Tubman på seddelen som «ren politisk korrekthet», og han foreslo at hun heller kunne portretteres på den lite brukte todollarseddelen.

Tubman ble født som slave av foreldre som var slaver i Maryland. Hun markerte seg som en sterk motstander av slavelovene og senere også som en forkjemper for kvinnelig stemmerett. Hun fikk dermed oppleve at slaveriet i USA ble forbudt i 1865, men hun døde i Auburn vest i delstaten New York et knapt tiår før amerikanske kvinner fikk stemmerett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.