President Trump kunngjorde sist uke på Twitter store nyheter om den lovede skattereformen onsdag denne uken.

Under valgkampen lovet Trump blant annet å minst halvere selskapsskatten fra dagens 35 prosent. Han lovet også kraftige kutt i inntektsskatten, og at alt dette skulle legges frem i løpet av hans første hundre dager som president.

Til helgen har Trump sittet disse hundre dagene.

Blir forsinket

Avisen The Wall Street Journal kunne sent mandag melde at Trump vil kutte selskapsskatten mer enn ventet, til 15 prosent.

Men selv om denne kunngjøringen kommer innenfor fristen, er det fortsatt en meget lang vei å gå. Hele skattereformen må nemlig godkjennes i Kongressen, og her er det stor motstand både blant demokratene og republikanerne.

Trumps budsjettsjef Mick Mulvaney sa i helgen at det endelige forslaget om skattereform først kommer i juni.

Da kommer det også flere detaljer om kutt i inntektsskatten og annonserte forenklinger i skattesystemet. Trump sier skattekuttene blir de største i amerikansk historie.

Trump har samtidig lovet å redusere den amerikanske statsgjelden.

Eller forkastet

Men skattereformen kan altså bli vanskelig å få gjennom. I det republikanske partiet er det stor og inngrodd motstand mot reformer og lovendringer som koster penger og som gjør at statsgjelden øker.

Trump har heller ikke vist seg som noen stor forhandler med Kongressen. Han gikk blant annet på et surt nederlag på helsereform, der Kongressen ikke ville skrote Obamacare.

Trump-administrasjonen insisterer på at skattekuttene vil betale seg selv, i form av økt økonomisk vekst og dermed større økonomisk aktivitet.

– Skatteplanen vil betale seg selv med økonomisk vekst, sa finansminister Steven Mnuchin mandag.

«Farlig retning

Men kritikerne tror ikke på Trump og Mnuchins såkalte dynamiske modeller, der vekst kompenserer for statens inntektstap.

– Denne administrasjonen er på vei i en meget farlig retning hvis den skal stole på prinsippet om at skattekutt betaler seg selv, sier Edward Kleinbard, tidligere chief of staff i Kongressens Joint Committee on Taxation til The Washington Post.

Han sier skattepolitikken kan bidra litt til økonomisk vekst, men langt fra nok til kompensere for bortfallet av skatteinntektene.

Grafen viser de totale utgiftene (grønn linje) og inntektene (lilla) til USA. Siden 2002 har USA gått med underskudd. Spørsmålet er hvordan president Donald Trump skal få budsjettet til å gå opp når han nå vil kutte skattene – altså inntektene – betydelig.  
Grafen viser de totale utgiftene (grønn linje) og inntektene (lilla) til USA. Siden 2002 har USA gått med underskudd. Spørsmålet er hvordan president Donald Trump skal få budsjettet til å gå opp når han nå vil kutte skattene – altså inntektene – betydelig.  

Selv om den amerikanske selskapsskatten på 35 prosent er blant verdens høyeste, er den reelle skattesatsen betydelig lavere på grunn av de mange fradragsmulighetene. Tanken er å fjerne mange av disse fradragene for å gjøre systemet enklere og mindre byråkratisk.

I Norge er til sammenligning selskapsskatten på 24 prosent.

Lite inndekning

Uavhengige The Tax Policy Center har regnet ut at bare kuttene i selskapsskatten vil føre til et inntektstap på 2400 milliarder dollar. Mens Trumps totale forslag og løfter vil koste 7200 milliarder dollar.

Selskapsskatten og andre skatter og avgifter fra næringslivet står i dag for rundt ti prosent av statens inntekter i USA.

Trump og Mnuchins problem er å sikre inndekning som nærmer seg et nivå som kan tilfredsstille kongressmedlemmer som er motstandere av å øke den amerikanske gjeldsgraden.

Trump har nemlig en rekke andre dyre tiltak på blokken, i tillegg til skattekuttene. Blant annet bygging av grensemur mot Mexico, økt grensekontroll, helsereform og mer til forsvaret.

Planene om økte tollsatser på 1000 milliarder dollar over ti år for å sørge for noe inndekning skal nå være lagt bort på grunn av motstand i næringslivet.(Vilkår)

Japans store energivalg.
Hvordan skal Japan produsere energi når alle atomkraftverkene fases ut.
01:54
Publisert: