Omtrent samtidig som Trump snakket i Davos, tikket veksttallene for fjerde kvartal i USA inn. Selv om 2,6 prosent var noe lavere enn ventet, og betydelig svakere enn tredje kvartal, er veksten solid. De underliggende tallene er også positive.
Lokker med skattekutt
Nettopp den sterke økonomien og skattereformen og skattekuttene som ble vedtatt like før jul, var Trumps vektigste salgspitch til de internasjonale næringslivslederne i Davos fredag ettermiddag.
Trump var i Davos for, som han selv sa det, å representere amerikanske interesser og sørge for investeringer og økonomisk fremgang i USA. Trump beskrev seg selv som en «cheerleader» for USA og amerikansk næringsliv.
Trump brukte mye av talen til å snakke om hvor bra det nå går i USA, og ramset opp fremganger og rekorder på det økonomiske området. Mesteparten av æren tilskrev han politikken som er ført det siste året – og seg selv.
– Dette var en skrytetale for «America First-prosjektet», og en invitasjon til å bygge og investere i USA. Budskapet var mer lavmælt enn vi er vant til fra Trump, tilpasset publikumet i Davos, uten noe nytt, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) og ekspert på amerikansk politikk.
Trump holdt seg til manuskriptet denne gangen, og heller ikke under den korte spørsmålsrunden etter talen kom det nye og overraskende utspill fra presidenten.
Eksempel til etterfølgelse
Trump benyttet anledningen til å sukre budskapet om «America First».
– Amerika først – men ikke alene, sa Trump.
Han var nøye med å presisere at alle andre stats- og regjeringssjefer også bør tenke som ham, nemlig å sette hjemlandet først. Trump påpekte også at som verdens største økonomi er fremgang i USA bra for resten av verden.
– Trumps budskap var at hans politikk er et eksempel til etterfølgelse, sier Melby.
Det betyr et verdenssystem med sterkere vekt på suverene enkeltstater, og mindre vekt på kollektive avtaler og løsninger.
Det gjelder også på handel, som næringslivslederne i Davos er både opptatt av og bekymret over. Spesielt etter at Trump trakk USA fra TPP, frihandelsavtalen for Stillehavsområdet, og har truet med å trekke USA fra den nordamerikanske frihandelsavtalen Nafta.
Trumps budskap i Davos var at det internasjonale handelssystemet må reformeres for å sikre «rettferdig og gjensidig handel». Han gjentok motstanden mot store multilaterale handelsavtaler, og fremholdt at USA satser på bilaterale avtaler. Men samtidig åpnet han for at USA kan inngå avtaler med handelsblokker, som de gjenværende 11 PTT-landene som denne uken kunngjorde at en frihandelsavtale uten USA snart er på bordet.
– Vi fikk i talen også se Trumps populistelement som gjorde at han ble valgt, der han takker vanlige hardtarbeidende kvinner og menn for de økonomiske fremgangene, sier Melby.
Russland slipper ikke taket
De siste ukene og månedene er det Russland-affærene og Trumps giftige forhold til egne etterretningstjenester som har dominert. Kun avbrutt av den nylige dramatikken rundt «shutdown», altså at føderale myndigheter måtte stenge ned på grunn av konflikter i Kongressen og manglende bevilgninger.
Den siste uken er det blitt kjent at Trump beordret å sparke Robert Mueller, spesialetterforskeren på Russland, i juni i fjor, bare noen uker etter at han ble utnevnt. Han ombestemte seg først da Don McGahn, sjefjuristen i Det hvite hus, nektet og truet med å trekke seg. Dette skjedde også like etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey, også på grunn av Russland-affærene.
Det har også kommet frem at Trump ville kvitte seg med Andrew McCabe, som var fungerende FBI-sjef etter Comey, og i dag nestsjef i FBI. Samt at han ville sparke Rod Rosenstein, visejustisministeren som utnevnte Mueller da justisminister Jeff Sessions måtte erklære seg inhabil i alle Russland-sakene på grunn av sine tidligere kontakter med russerne.
Denne uken overrumplet så Trump en meget overrasket gruppe journalister i Det hvite hus og sa at han gjerne lar seg avhøre av Mueller og hans stab om Russland, under ed. Men kun hvis hans advokater mener det er en god idé. Trumps advokat Ty Cobb rykket raskt ut og understreket at han bestemmer om Trump skal la seg avhøre, og de fleste analytikere i Washington tviler på om et slikt avhør noensinne vil finne sted.
Uansett rykker etterforskningen stadig nærmere Trump og Det hvite hus. Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon har alt forklart seg, det samme har sønnen Donald Trump jr. gjort til en av Kongresskommiteene som gransker Russland-sakene.
Trump selv avviser fortsatt alle påstander og mistanker om samarbeid eller kontakter med Russland, og beskriver det som «fake news».(Vilkår)