De siste årene har Dagbladet gjennom Ipsos spurt nordmenn i hvilken grad de mener USA og president Donald Trump er en trussel mot verdensfreden. Svarene har endret seg noe, men har holdt seg rundt 70 prosent.

USA-ekspert og forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier synes tallet er høyt, men han er ikke overrasket.

– Trump har holdt på i to år, og holdningen til ham har satt seg fast. Det er litt samme mønster som i USA, der andelen som mener han gjør en god jobb, ligger veldig stabilt, sier Melby.

- Skaper en usikkerhet

– De som er positive, er positive uansett hva han finner på, mens majoriteten har et særlig kritisk syn på ham.

Melby tror den negative innstillingen mange har til USA under Trump har mye å gjøre med personen som for tiden bor i Det hvite hus. Trump har en helt annen stil og væremåte enn tidligere presidenter.

– De fleste føler at ingenting er helt umulig. Det skaper en usikkerhet, som er med på å fyre opp under en slik risikovurdering, sier Melby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.