Trump fikk i desember i fjor et rettslig pålegg om å utlevere dokumentasjon knyttet til hans forretningsdrift i Trump Organization, der han er toppsjef og hovedeier. Statsadvokaten i New York ville ha disse dokumentene som ledd i en etterforskning av Trumps forretninger.

Ikke et eneste dokument er gitt til påtalemyndigheten, hverken før eller etter fristen som var satt til 3. mars. Trump søkte og fikk innvilget en utsettelse til slutten av mars, og fristen har nå gått ut, uten at noen dokumenter har materialisert seg.

Nå har en dommer i New York fått nok og ilagt Trump 10.000 dollar i dagbøter for forakt for retten. Dagsbeløpet, som tilsvarer over 90.000 norske kroner, vil løpe helt til Trump utleverer all dokumentasjon påtalemyndigheten krever.

Etterforsket i to år

Statsadvokat Letitia James i New York har nå etterforsket Trump i to år, blant annet for skatteunndragelser og ulovlig valgkampfinansiering.

Trump har i mellomtiden kjempet med nebb og klør for å slippe å utlevere dokumentene og å forklare seg, uten nevneverdig suksess. Både Trump og hans barn ble i januar pålagt å gi edsvorne forklaringer i sakens anledning. Tre av barna hans har roller i Trump Organization.

«I dag har rettferdigheten seiret. Donald Trump har i årevis forsøkt å vri seg unna loven og stoppe vår lovlige etterforskning av ham og hans selskaps finansielle aktivitet. Dagens dom er klar, ingen står over lover», skriver statsadvokat James i en kunngjøring mandag kveld.

James har tidligere slått fast at hennes embete har funnet substansielle bevis for at Trumps selskap har brukt uredelige og misvisende verdsettelse av selskapets midler, blant annet eiendommer, og på den måten oppnådd ulovlige økonomiske fordeler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.