Trump-supportere sang og ropte «lock her up» fredag kveld på Mar-a-Lago, golfresorten i Florida der presidenten tilbringer helgen.

Planen var en rolig golfweekend, men Mueller-rapporten gjør at presidenten og hans advokater sannsynligvis blir opptatt hele helgen med å finlese rapporten.

Justisminister William Barr kom meget sent hjem fra kontoret fredag kveld.
Justisminister William Barr kom meget sent hjem fra kontoret fredag kveld. (Foto: Sait Serkan Gurbuz/AP/NTB Scanpix)

Men det har vært helt stille på Trumps Twitter-konto, noe som er høyst uvanlig fra den kanten. Bare sist helg sendte Trump ut rundt femti Twitter-meldinger om dette og hint.

Ingen flere tiltalte

Justisdepartementet har opplyst at det neppe kommer flere tiltaler ut av etterforskningen, utover de 34 personene og enheter som alt er tiltalt. Seks Trump-medarbeidere er tiltalt, og sist ble Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort dømt i to instanser.

Tross alle tiltalene og dommene tar Trumps tilhengere dette som en seier, og fremstiller det som bevis på at Trump-organisasjonen ikke konspirerte med Russland. Hverken presidenten selv eller sønnen Don jr. er altså tiltalt.

Den Trump-vennlige nettavisen Breitbart skriver lørdag at dette var grunnen til jubelen og valgkampropene fra 2016 om å putte Hillary Clinton i fengsel. Golfklubben var full av Trump-tilhengere som deltok på en såkalt «fundraising» for Trumps gjenvalg i 2020.

Mens det er tyst fra presidenten, har sønnen Don jr. twitret jublende om rapporten fredag kveld og lørdag morgen.

Spinn og politisering

Trump har for lengst prøvd å diskreditere Mueller og politisere etterforskningen. De fleste ekspertene mened dette bare vil fortsette, uansett rapportens konklusjon.

– Uten en tiltale mot seg selv vil Trump hamre på om bortkastet tid, skattepenger og ressurser for å bevise at han hadde rett hele tiden og at han ikke gjorde noe galt, sier Ron Bonjean, en mangeårig republikansk strateg, til NBC News.

Hvis rapporten helt frikjenner Trump er det ventet at presidenten vil fremheve Muellers upartiskhet og skikkethet.

Svar nå i helgen?

Justisminister William Barr har signalisert at han vil kommuniserer hovedkonklusjonene i rapporten til lederne i Kongressen alt nå i helgen. Barr sitter nå og leser rapporten.

Både demokratene og de fleste republikanerne i Kongressen krever at rapporten må offentliggjøres. Demokratene krever også at bakgrunnsmaterialet i etterforskningen blir offentlig.

Mueller har kun sett på de juridiske spørsmålene, mens det er ventet at rapporten også kan inneholde politisk sprengstoff.

President Trumps juridiske problemer er uansett langt fra over med dette. Det pågår nå rundt et dusin kjente etterforskninger mot Trump og hans interesser, inkludert mot pengene og familieselskapet Trump Organization.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sang ut mot politikere: - Det er masse plast og skitt, for dere har ikke gjort en dritt
Minst 15.000 klimaengasjerte skoleelever fra Oslo og omegn droppet skole og møtte opp til demonstrasjonen foran Stortinget fredag.
01:17
Publisert: