«God smak».

Slik forklarer Donald Trump at mannskapet på et amerikansk militærfly ble booket inn på presidentens private golfklubb Turnberry under en mellomlanding i Skottland.

Det har skapt oppstandelse og en intern granskning i det amerikanske flyvåpenet etter at Politico rett før helgen avslørte at amerikanske militærfly hadde gjort uvanlige stopp på Prestwick-flyplassen utenfor Glasgow.

Stopp for militærfly på den sivile flyplassen Prestwick, med kjøp av drivstoff, er svært uvanlig. Enda mer uvanlig var at mannskapene ble innlosjert på Turnberry.

Normalt ville et amerikansk militærfly stoppet og refuelet på den militære Lakenheath Air Base i England, noe som hadde vært mye rimeligere både med hensyn til kjøp av drivstoff og kost og losji for mannskapene.

Det hører med til historien at både Turnberry og Prestwick-flyplassen har slitt tungt økonomisk de siste årene, men at Turnberry har sett et økonomisk oppsving etter at Trump ble president. Turnberry er helt avhengig av Prestwick-flyplassen, og i 2014 inngikk Trump Organization en samarbeidsavtale med Prestwick.

Trump hevder på Twitter mandag ettermiddag at han ikke vet noe - «I know nothing» - om tildragelsen. Han sier også at han ikke har noe med Prestwick å gjøre.

Golf i Irland

Kongressen har også startet granskning av visepresident Mike Pences nylige besøk i Irland. En tur Trump selv egentlig skulle tatt, men avlyste i siste øyeblikk med henvisning til orkanene som truet USA.

Visepresident Mike Pence under besøket i Doonbeg sist uke. Pence hadde også med seg søsteren Anne Pence Poynter (fra venstre), konen Karen Pence og moren Nancy Pence Fritsch til Irland.
Visepresident Mike Pence under besøket i Doonbeg sist uke. Pence hadde også med seg søsteren Anne Pence Poynter (fra venstre), konen Karen Pence og moren Nancy Pence Fritsch til Irland. (Foto: Jacob King/AP/NTB Scanpix)

Under besøket bodde Pence og hele den amerikanske delegasjonen, inkludert et stort sikkerhetsoppbud, på Trumps golfklubb Doonbeg vest i Irland. Det innebar pendling med helikopter til Dublin, øst i Irland, for de offisielle møtene.

Trump sier på Twitter mandag at han ikke hadde noe å gjøre med valg av innkvartering på reisen, og han viser til at Pence ønsket å besøke irske slektninger som bor i nærheten av Doonbeg.

Opposisjonen reagerer sterkt på Trumps stadige bruk av sine golfklubber og hoteller til offisielle funksjoner, noe de mener er korrupt og ulovlig. Det skapte reaksjoner da Trump sist måned foreslo å avholde neste års G7-toppmøte på golfklubben Trump National Doral i Miami. Dette er nok en av Trumps golfklubber som sliter økonomisk. Neste års G7-toppmøte finner sted midt i orkansesongen i Florida og den amerikanske østkysten.

Trump har også fått kritikk for å innkvartere særlig utenlandske delegasjoner og notabiliteter ved sitt hotell i Washington. Det rådyre luksushotellet sentralt i den amerikanske hovedstaden er populært blant mange som har ærender hos administrasjonen, og det er blant annet kjent at saudiske gjester har lagt igjen millioner av dollar der.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.