President Trump var ikke fornøyd da han våknet fredag morgen og så hva Twitter hadde gjort. Han angriper nå Twitter, selvsagt på Twitter, og sier selskapet skal reguleres.

Trump går ikke inn på argumentasjonen fra Twitter om at han har brutt selskapets retningslinjer og oppfordrer til vold. Trump fyrer heller løs mot Twitter som han mener ikke gjør noe med det han beskriver som løgner og propaganda fra demokratene og Kina, og at de har angrepet republikanere, konservative og ham selv.

Ordkrigen startet med en melding natt til fredag amerikansk tid, der Twitter mener Trump oppfordrer til vold:

«when the looting starts, the shooting starts», skrev Trump, som sier militæret kan bli hentet inn mot demonstrantene i Minneapolis. Sitatet er beryktet og fra politisjefen i Miami i 1967, Walter Headley, som da varslet voldelige represalier fra politiet mot svarte demonstranter.

Det har vært voldelige opptøyer i Minneapolis i flere dager etter at en svart mann, George Floyd, døde etter en brutal pågripelse av politiet mandag. Pågripelsen ble filmet, og de fire politimennene som var involvert fikk sparken dagen etter.

Demonstrantene krever at de fire politimennene stilles for retten, og saken har nok en gang aktualisert politiets behandling av svarte og andre minoriteter.

Trumps tweet fredag.
Trumps tweet fredag. (Foto: Skjermdump fra Twitter)

«This Tweet violated the Twitter Rules about glorifying violence. However, Twitter has determined that it may be in the public’s interest for the Tweet to remain accessible», skriver Twitter.

Ved å trykke på advarselen kan man lese den aktuelle tweeten fra presidenten.

Trump ble rasende da to av hans Twitter-meldinger om poststemming tidligere ble utstyrt med en lenke til en faktaside om temaet, etter at presidenten kom med villedende påstander. Torsdag skrev han under en presidentordre som omdefinerer plattformer som Twitter til et publiseringsselskap.

President Donald Trump under signeringen av presidentordren som skal begrense Twitters handlingsrom.
President Donald Trump under signeringen av presidentordren som skal begrense Twitters handlingsrom. (Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix)

Trump påstår han selv og andre stemmer på høyresiden politiske blir sensurert av det han beskriver som liberale og venstrevridde selskaper som Twitter. Med presidentordren vil han hindre dette, men dagen etter har altså Twitter utstyrt enda en av hans Twitter-meldinger med en advarsel.

Twitter skriver i en e-post til nyhetsbyrået Reuters at avgjørelsen om å merke meldingene ble tatt av flere i selskapet, og at Twitters toppsjef Jack Dorsey var informert.

Minneapolis har med dette utviklet seg fra å bli en sak om politivold, rase og borgerrettigheter, til også å dreie seg om sensur og de store teknologiplattformene og sosiale mediers rolle foran valget i november.

Trump-kampanjens bro av sosiale medier som Facebook og Twitter bidro til valgseieren i 2016. Amerikansk etterretning har også slått fast at særlig Russland bidro til denne valgseieren gjennom bruk av sosiale medier.

Demonstrasjonene i Minneapolis fortsetter fredag. Et team på fire fra CNN som sendte direkte fra demonstrasjonene ble pågrepet og innbrakt av politiet, selv om de identifiserte seg som reportere.

CNN-reporterne ble raskt løslatt, og guvernøren i Minnesota, Tim Walz, kom med en unnskyldning til de fire og tv-kanalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.