I forsøket på å få 49-åringen gransket har Trump i stedet havnet i det som muligens er hans mest krevende politiske situasjon – en alvorlig varslersak og en riksrettsprosess.

Det første formelle steget er tatt. Slik fungerer riksrett
Video fra Dagens Næringsliv
01:15
Publisert:

Hunter Biden har på sin side havnet i bakgrunnen. Han ble i 2014, da hans far var visepresident i Barack Obamas administrasjon, valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

Utbredt korrupsjon

Burisma var den gang eid av den omstridte prorussiske forretningsmannen Mykola Zlochevskej, som mellom 2010 og 2012 ledet det ukrainske departementet for miljø og naturressurser.

Zlochevskej, som ble anklaget for å sikre kontrakter til sitt eget selskap via administrasjonen, flyktet til Russland i 2014 etter den provestlige, korrupsjonsfiendtlige revolusjonen i Ukraina.

Samme måned ble 23 millioner dollar i Zlochevskej britiske kontoer fryst og flere granskninger om mulig hvitvasking åpnet i både Storbritannia og Ukraina. I Ukraina var det statsadvokat Viktor Shokin som etterforsket saken.

Joe Bidens rolle

Joe Biden, som selv spilte en sentral rolle i flere av reformene i Ukraina, ba om Shokins avgang som følge av svake resultater i kampen mot korrupsjon. Trump og hans advokat Rudy Giuliani har anklaget Joe Biden for å ha kommet med forespørselen for å beskytte sønnen Hunter. Men også EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), i tillegg til en rekke ukrainske aktivister, ba om at Shokin skulle gå av. Flere anklaget Shokin for tilsløring av korrupsjonssaker og sabotasje av ukrainske reformer.

Yuriy Lutsenko, som frem til slutten av august var statsadvokaten i Ukraina, har også uttalt at det ikke foreligger bevis som tilsier at Joe Biden handlet på vegne av sin sønn i Shokin-saken. Han har også slått fast Hunter Biden ikke brøt ukrainske lover.

Overrasket

En ikke navngitt ukrainsk kilde i landets forretningsmiljø forteller nyhetsbyrået AFP at flere var overrasket over at Hunter Biden takket ja til jobben i Burisma, et selskap som slet med et dårlig rykte.

– Jeg tror hovedårsaken til at Biden tok jobben var for å styrke Burismas omdømme. Det er derfor de betalte ham 50.000 dollar i måneden, sier kilden.

Burisma presenterte i 2014 seg som den største private produsenten av naturgass og en av de ledende gassprodusentene i Ukraina. Selskapet kunngjorde det året at Biden skulle lede deres jusavdeling og representere gigantens «internasjonale organisasjoner».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.