Den siste tiden har USAs president Donald Trump gjort en rekke helomvendinger i den økonomiske politikken.

I en rekke intervjuer har han sagt at han ikke lenger vil stemple Kina som en valutamanipulator. Disse uttalelsene kommer bare en uke etter at han fortalte Financial Times (krever innlogging) at kineserne var «verdensmestere» i valutamanipulasjon.

Han har også skapt full forvirring rundt holdningene til USAs sentralbanksjef Janet Yellen.

Tidligere har Trump kritisert henne for å holde renten for lav, og like før han ble valgt til president sa han til og med at hun burde «skamme seg». Nå er tonen en helt annen: Trump mener renten holdes lav fremover fordi dollaren er blitt for sterk, og han åpner også for å renominere Janet Yellen til en ny runde som Fed-sjef.

– Det er veldig, veldig vanskelig å konkurrere når du har en sterk dollar og andre land devaluerer sin valuta, har Trump sagt til Wall Street Journal (krever innlogging). Uttalelsene til Trump bidro til å senke dollarkursen. En indeks fra Bloomberg som måler dollarens verdi mot andre sentrale valutaer falt med så mye én prosent fra tirsdag til torsdag morgen. Dollaren har styrket seg noe siden bunnen i handel i Asia tidlig torsdag morgen. 

Fra en skatt til en annen skatt

Og for å skape enda mer forvirring, vurderer han nå å gå bort fra en grensejusteringsskatt, som han for kort tid siden var fast bestemt på å innføre.

Etter at republikanerne har snakket om denne skatten i månedsvis tar Trump nå til orde for en ny «gjensidig skatt» som skal være en annen type skatt på import. 

– Landet vårt blir utnyttet av annethvert land i verden, så når jeg hører ordet grensejustering, betyr justering at vi taper. Derfor liker jeg ikke ordet justering, har Trump sagt i et Fox Business-intervju (krever innlogging).

Han mener ordet «reciprocal» er langt bedre enn «adjustment», siden en slik skatt kan bli en speilende skatt som får USA til å komme bedre ut av det.

Men skatteeksperter forstår ikke hva han snakker om og rister på hodet av forklaringene hans.

– Jeg er fullstendig forvirret, sier Itai Grinberg, en skatteekspert ved Georgetown University, til New York Times (krever innlogging).

Det er også Howard Gleckmann ved Tax Policy Center.

– Det virker som om Trump av en eller annen grunn ikke er fornøyd med den grensejusteringsskatten han hadde en idé om, og at han nå prøver å se etter et alternativ, sier han. 

Tidligere medhjelpere skjønner ingenting

Det som er klart, er at all usikkerheten rundt Det hvite hus' økonomiske planer skaper frustrasjon blant noen av Trumps tilhengere - inkludert noen av dem som hjalp ham å bli valgt til president.

Økonomen Larry Kudlow, som ga Donald Trump råd da han var presidentkandidat, slakter Trumps nye skatteidé.

Han tror Trumps merkelige tilnærming til den økonomiske politikken kommer som følge av dårlig lederskap i det nasjonale økonomiske rådet, som ledes av Gary Cohn, og at Trump har tatt fra Finansdepartementet noe makt.

– Det er et komplett kaos! sier han til New York Times.

– Det skaper forvirring, og folk mister tillit. Prosessen fungerer ikke, legger han til.

Nyhetsbyrået Bloomberg lister i en artikkel opp en rekke eksempler på hvordan den nyvalgte amerikanske presidenten har forlatt den politikken han gikk til valg på. Donald Trump fremstiller situasjonen stikk motsatt i en twittermelding. Der skriver presidenten at han holder alle sine løfter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det er ikke noen drømmesituasjon å være min mann
Da Line Solberg Tomre (44) fant ut at hun måtte ha et sted for seg selv; skaffet hun nesten alt i hjemmet sitt gratis på finn og gjenbruksstasjoner.
02:16
Publisert: