– På en eller annen måte skal vi få den muren, sa president Donald Trump på et valgkamp-lignende rally i Arizona natt til onsdag, skriver Bloomberg.

Presidenten sa at han er villig til å tillate en såkalt «government shutdown» for å få det gjennom. Det vil si at store deler av statsadministrasjonen, altså føderalt ansatte, kan bli permittert.

Trump vil ha 1,6 milliarder dollar for å begynne arbeidet med grensemuren mot Mexico, ifølge Bloomberg. Kongressen må få gjennom en budsjettlov for å holde regjeringen åpen etter 30. september.

Senest i 2013 ble deler av offentlige sektor i USA stengt som en følge av at politikerne ikke klarte å bli enige om et budsjett for regjeringen. Det varte mellom 1. til 16. oktober.

Saken kan også bli forbundet med lover om å øke regjeringens gjeldsgrense, som må bli hevet mellom september og oktober. Bloomberg skriver at et mulig lovforslag både vil ha et budsjett og øke gjeldsgrensen, noe som kan gjøre trusselen fra Trump enda mer alvorlig.

Trump har lenge kjempet offentlig for å få gjennom muren, som var en svært viktig del av hans valgkamp. Bloomberg påpeker at heller ikke republikanerne i Kongressen har vist noen appetitt for å skaffe penger til muren – spesielt ettersom de om dagen er lystne på skattekutt.

I lekkede samtaler fra Washington Post mellom Trump og Mexicos president Enrique Peña Nieto, ber Trump sin motpart om å ikke offentlig være uenig med ham om hvordan muren skal finansieres. Trump har gjentatte ganger sagt at Mexico skal betale for muren.

Vil terminere Nafta

Muren til Mexico var ikke det eneste kontroversielle temaet fra valgkampen Trump tok opp i Arizona.

– Jeg tror vi sannsynligvis kommer til å ende opp med å terminere Nafta på et tidspunkt, sa han også, ifølge CNN.

The North American Free Trade Agreement, som forkortelsen står for, er en frihandelsavtale mellom USA, Canada og Mexico. Under valgkampen kalte Trump Nafta for «den verste handelsavtalene noensinne». Hittil har han imidlertid gjort lite som president for å fjerne avtalen, men begynte heller nye forhandlinger mot den forrige uke.

Den meksikanske pesoen gikk ned 0,2 prosent som en følge av Trumps uttalelser om Nafta og muren, skriver Bloomberg.

Trump brukte i tillegg anledningen til å forsvare sine kontroversielle uttalelser om demonstrasjonene i Charlottesville. Han har fått hard kritikk fra flere sider, inkludert egne partifeller, etter å tilsynelatende ikke ha fordømt de høyreekstreme demonstrantene. En kvinne ble drept under demonstrasjonene i byen. (Vilkår)

Teknikk-problemene i TV2 Sumo: -Det gjorde vondt langt inn i sjela
Direktør for TV2 Sumo, Cristian Birkeland, må innrømme at de tekniske problemene under visningen av Liverpools Premiere League sesongåpning skapte problemer for sjelslivet. Nå lager strømmekanalen nye tekniske rutiner.
01:18
Publisert: