USA ila fra mandag kveld opp til 24 prosent straffetoll på import av kanadisk tømmer. Dette er første gang president Trump setter opp tollsatsene.

Bakgrunnen for straffetollen er at handelsforhandlinger mellom USA og Canada om melkeprodukter har kollapset. Canada har ifølge USA lagt ulovlige begrensninger på amerikansk import av melk. Canada hevder tollen følger reglene i frihandelsavtalen North American Free Trade Agreement (Nafta).

– Dette har vært en dårlig uke for handelsrelasjonene mellom USA og Canada, sier handelsminister Wilbur Ross.

Tradisjonelt har forholdet mellom USA og Canada vært preget av godt naboskap. Tiltaket kommer da også meget overraskende etter at Trump i februar kun varslet å «justere» handelsforholdet til Canada da statsminister Justin Trudeau besøkte USA.

Sist uke var tonen en annen, da Trump beskrev konflikten med Canada om melkeprodukter og tømmer som «en skam».

Frykter handelskrig

I valgkampen, og også etter at han ble president, har Trump kommet med kraftige utfall mot det han beskriver som «urettferdig handel». Det er særlig Mexico og Kina som har vært målskiver for Trumps kraftige angrep.

Men nå er det altså Canada som blir første offer for Trumps mer isolasjonistiske handelspolitikk. USA hevder kanadisk tømmer nyter godt av ulovlige og konkurransevridende subsidier. Det meste av skogen og tømmeret i Canada eies av lokale myndigheter, og USA mener disse selger hugstrettigheter under markedspris. I USA er det meste av skogen privateid.

Tirsdag ettermiddag, norsk tid, kom Trump med nye utfall mot Canada på Twitter. Trump skriver at Canada har gjort livet vanskelig for amerikanske melkebønder. Der antyder han at det vil skje ting.

Nå er det frykt for at straffetollen kan føre til full handelskrig mellom de to nabolandene. Canada har alt lovet å kjempe mot det de beskriver som «urettferdig straffetoll», og har varslet søksmål hvis nødvendig.

Langvarig tømmerstrid

I en felles uttalelse fra utenriksminister Chrystia Freeland og naturressursminister Jim Carr heter det at Canada «med alle midler vil forsvare tømmerindustrien».

Tømmerstriden mellom USA og Canada går helt tilbake til 1980-tallet, da amerikanske tømmerselskaper hevdet Canada drev ulovlig subsidiering. I 2002 innførte USA straffetoll på opptil 30 prosent på kanadisk tømmer, noe kanadierne hevder kostet dem 30.000 arbeidsplasser. I 2004 fikk Canada medhold i Verdens handelsorganisasjon (WTO), som fastslo at det ikke fantes ulovlig subsidiering. I 2006 ble USA og Canada enige om en midlertidig avtale, som utløp i oktober i fjor.

Forhandlinger om en ny avtale er forsinket, blant annet fordi USA ennå ikke har fått på plass en sjefforhandler.

Tøffe forhandlinger

Tilspissingen er et forvarsel om tøffe forhandlinger om Nafta – den nordatlantiske frihandelsavtalen mellom USA, Canada og Maxico, som Trump krever reforhandlet.

Selv om tømmerlobbyen i USA i årtier har kjempet mot konkurranse fra Canada, er det ikke gitt at straffetollen vil være positiv for amerikansk økonomi. Mange amerikanske selskaper importerer kanadisk trevirke til produksjon av ulike produkter, og disse varene blir nå dyrere og mindre konkurransedyktige.

Den kanadiske dollaren stupte til det laveste nivået mot amerikanske dollar på fire måneder etter at Trump kunngjorde straffetollen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjekk den rosa brannbilen
Hurums ordfører Monica Vee Bratlie og Anne Lise Ryel i Kreftforeningen presenterer den nye, rosa brannbilen som Hurum brannvesen har gått til anskaffelse av. Brannbilen skal synliggjøre den økte kreftfaren som følger med å jobbe som brannmann.
00:44
Publisert: