Det er flere kilder som opplyser til avisen at Trump flere ganger skal ha snakket om å kjøpe Grønland. Både i møter og under middager skal han ha spurt sine rådgivere om det ikke ville være mulig for USA å kjøpe øya, som er verdens største.

Presidenten har også flere ganger ha engasjert seg i drøftinger om øyas ressurser og geopolitiske betydning, og han har ifølge to av de anonyme kildene bedt en rådgiver om å undersøke saken nærmere.

Noen av Trumps rådgivere har støttet presidentens idé, mens andre har avfeid spørsmålet med at det er noe som aldri vil kunne bli en realitet.

Det er heller ikke klart hvordan USA eventuelt vil gå frem for å kjøpe Grønland, dersom planene skulle utvikle seg.

Til Danmark i september

Trump skal besøke Danmark i begynnelsen av september, og her vil både Grønland og arktiske spørsmål være på dagsordenen.

Grønland har vært en koloni under Danmark siden Norge kom under Sverige etter Kiel-freden i 1814. Grønland har i dag eget selvstyre. Utenriks- og forsvarspolitikken blir derimot styrt fra København. Det bor om lag 56.000 personer på den 2.180.000 kvadratkilometer store øya. Øya ligger geografisk i Nord-Amerika, nordøst for Canada, men har politisk og økonomisk forbindelse til Europa.

Også i 1946 foreslo USA å kjøpe Grønland fra Danmark, skriver nyhetsbyrået AP. Da tilbød de 100 millioner dollar, etter først å ha lekt med tanken om bytte landarealer i Alaska mot øya.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.