Etter tre døgn med stemmeopptelling ble Demokratenes presidentkandidat Joe Biden lørdag utpekt som vinner av årets presidentvalg. Den sittende presidenten, republikaneren Donald Trump, gjorde det som mange hadde regnet med raskt klart at han ikke aksepterer valgnederlaget.

– Det enkle faktum er at dette valget er langt fra over, skriver Trump i en uttalelse.

– Vi vet alle hvorfor Joe Biden skynder seg med å feilaktig presentere seg som vinner, og hvorfor hans allierte medier forsøker så hardt å hjelpe ham: De ønsker ikke at sannheten skal komme frem, uttaler Trump.

Biden hadde tidligere gått ut på Trumps favorittmedium Twitter og anerkjent seieren

– Amerika, jeg er beæret over at dere har valgt meg til å lede nasjonen, skrev Biden blant annet.

Trump viser i sin uttalelse til at ingen formelle vinnere er kåret ennå i noen av delstatene, og at det i mange delstater er omtelling på gang, og hvor valgresultatet blir utfordret rettslig av hans kampanjeorganisasjon.

– Fra mandag vil vår kampanje begynne å føre vår sak i retten for å sikre at valglovene overholdes og at det er den riktige vinneren som kåres. Det amerikanske folket har rett til et ærlig valg. Det betyr at man teller de lovlige stemmene og ikke de illegale, heter det i uttalelsen som bærer Trumps navn.

Trump: – Sjokkerende

Han sier det er sjokkerende at Bidens valgkampanjeorganisasjon nekter å følge dette prinsippet, og vil at de avgitte forhåndsstemmene skal telles, selv når de er «forfalskede, fiktive, eller gitt av avdøde eller ikke-berettigede velgere».

– Så, hva er det Biden skjuler. Jeg vil ikke hvile før det amerikanske folket har fått en ærlig valgopptelling, slik de fortjener og demokratiet krever, avslutter Trump.

Utpekingen kom etter at det de seneste dagene har gått i Bidens favær, og mens den sittende republikanske presidenten Donald Trump har fyrt løs med påstander om valgjuks, og gått til domstolene for å forsøke å stanse videre opptelling av stemmer.

Det ble allerede lørdag morgen amerikansk tid at Trump ikke var i stemning til å gi seg.

I en serie meldinger på mikrobloggtjenesten gjentok presidenten budskapet om at han mener at flere titall tusen stemmer ble levert for sent, og derfor er ulovlige, samt at valgobservatører ble hindret fra å gjøre jobben sin.

Kort tid etter valgte Twitter å flagge meldingene, det vil si merke dem som potensielt villedende.

Trump: – Jeg vant valget

Senere lørdag la Trump ut en Twitter-melding hvor han skriver at han vant valget. Der skriver han også at observatører ikke var tillatt i opptellingsrommene.

– Jeg vant valget, fikk 71.000.000 lovlige stemmer, skriver Trump.

Meldingen er flagget av Twitter, som peker på at Trumps uttalelse om valgfusk er omdiskutert.

- Ingen beviser

Ellen Weintraub, som er leder for den føderale valgkommisjonen (FEC), sier imidlertid til CNN at det ikke finnes noe bevis for at det er jukset i det amerikanske valget, slik Donald Trump hevder.

– Statene og de lokale institusjonene har gjort sitt beste for at dette skulle gå for seg på best mulig måte. Det er ingen beviser for at det er foregått noen form for juks, sier hun.

Dette er USAs nye president
Joseph Robinette “Joe” Biden jr. er USAs 46. president.
02:09
Publisert:

Like før klokken 17 lørdag tvitret Donald Trump at han har vunnet presidentvalget, med klar margin. Også denne tweeten ble umiddelbart flagget av Twitter.

Nekter å gi opp

Flere av Trumps rådgivere forsøker nå å få ham til å forberede seg på å tape valget, og at det er lite han kan gjøre for å klamre seg til makten, skriver storavisen Wall Street Journal.

Til tross for dette virker det ikke som Trump har noen planer om å gi seg. Wall Street Journal skriver at en ikke-navngitt rådgiver svarte følgende på spørsmål om hvorvidt Trump hadde planer om å innrømme nederlag: «Lol»

Lol er en forkortelse for Laugh out loud eller «le høyt».

Spørsmålet er relevant, da USA har en lang tradisjon for at den tapende parten i et presidentvalg erklærer nederlag, heller enn at vinneren erklærer seier.

Flere har pekt på at Trumps reaksjon på et mulig nederlag ikke kommer som en overraskelse. Trump har ved flere anledninger i forkant av valget uttrykt bekymring over poststemmer, som han hevder vil føre til omfattende valgfusk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN i Washington: Glede og bitterhet foran Det hvite hus
Tusenvis av mennesker feirer Bidens seier foran Det hvite hus i Washington DC
02:31
Publisert: