Da Trump lørdag innledet sin første utenlandsreise som USAs president, kunne han, i alle fall midlertidig, legge bak seg kontroversene som hjemsøker ham på hjemmebane.

I Saudi-Arabia hadde det eneveldige kongedømmet slått på stortromma for den amerikanske presidenten. Kong Salman møtte selv opp med rød løper på flyplassen i Riyadh, og Trump ble siden beæret med en æresmedalje for sin innsats for «å spre fred og stabilitet i verden».

Mottakelsen står i sterk kontrast til Barack Obamas kjølige velkomst for et knapt år siden, da både konge og statlig fjernsyn glimret med sitt fravær på flyplassen.

Våpenavtaler

Renessansen i det nære forholdet mellom Saudi-Arabia og USA ble et faktum da den saudiarabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir kunngjorde en lang rekke næringslivsavtaler verdt over 3.000 milliarder kroner.

– Det var en kjempestor dag. Kjempestore investeringer i USA, sa Trump under samtalene med kong Salman.

Kongen og presidenten svingte seg i en tradisjonell sverddans før de rundet av dagen med en statsmiddag til ære for de amerikanske gjestene, inkludert Trumps kone Melania og datteren Trump.

I den kortvarige seansen, som var forbeholdt menn, var presidenten flankert av saudiarabiske dansere i det historiske Murabba-palasset i Riyadh. Med et skinnende sverd i høyre hånd svaiet en smilende Trump fra side til side til trommer og sang.

«Iransk trussel»

Den nye våpenavtalen innebærer at Saudi-Arabia får kjøpe amerikansk forsvarsmateriell og -tjenester for rundt 930 milliarder kroner. Våpnene fra USA skal brukes til å bekjempe trusselen fra blant annet Iran, heter det.

– Forsvarsavtalen med Saudi-Arabia har som formål å imøtegå ondartet iransk innflytelse, sa USAs forsvarsminister Rex Tillerson på en pressekonferanse sammen med al-Jubeir i Riyadh.

Det hvite hus omtaler forsvarsavtalen som den største enkeltstående våpenavtalen i USAs historie. De øvrige avtalene innebærer rundt 2.100 milliarder kroner i kommersielle investeringer, heter det.

– Flere hundre milliarder dollar i investeringer inn i USA og jobber, jobber, jobber, sa Trump om avtalene.

Jemen-krig

Våpenavtalen skal også styrke kongedømmets «evne til å bidra til antiterroroperasjoner rundt om i regionen, og dermed redusere byrden på det amerikanske militæret til å utføre disse operasjonene», opplyser Det hvite hus.

Saudi-Arabia står i spissen for en militærallianse som i over to år har bombet det lutfattige nabolandet Jemen, der millioner av mennesker står på randen av sultkatastrofe.

Saudi-Arabias krig er rettet mot jemenittisk houthi-milits. Houthiene antas å få støtte fra sjiaislamske Iran, som er det sunniislamske kongedømmets største rival i regionen.

Anklager om krigsforbrytelser

USA er fra før Saudi-Arabias største våpenleverandør og gir landet etterretningsbistand i krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen. Saudi-Arabia oppga tidligere i vår å ha gjennomført over 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015.

Det mektige kongedømmet har høstet skarp internasjonal kritikk for krigføringen, som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet. I tillegg er over 40.000 såret i krigen, som har drevet 3 millioner på flukt og bidratt til en omfattende sultkatastrofe.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.