Forrige uke gikk USAs president Donald Trump og ut truet med økt toll på franske varer, og en 100 prosent toll på fransk champagne.

Det kan gi en positiv overraskelse for amerikanske vinsamlere, skriver Financial Times (FT).

Ifølge Jeff Zacharia, sjef av vinauksjonæren Zachys, er det nemlig tegn til at tollen som allerede er på plass, i tillegg til trusselen om ytterligere tariffer, har gitt et oppsving i «annenhåndsmarkedet» for fine viner.

– Under en nylig auksjon i New York var det ti prosent flere bud enn det som er vanlig. Noe av det kommer som følge av tariffene som allerede er på plass, i tillegg til trusselen om at det kan komme flere, sier han.

Forventer en prisjustering

Den siste tarifftrusselen, som kom fra USA forrige uke, var en respons på Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalelse om at landet vurderer en skatt på amerikanske selskaper, som primært holder til i Silicon Valley.

Ifølge FT er eksporten av vin og champagne fra Frankrike til USA verd mer enn 2,4 milliarder hvert år.

– En tariff på franske viner og champagne kan være en velsignelse for private samlere. Hvis import av fransk vin og champagne blir 100 prosent dyrere, så vil folk begynne å produsere og kjøpe lokalt. Man vil kunne forvente en prisjustering, sier Justin Gibbs, medgrunnlegger av den nettbaserte markedsplassen Liv-ex.

Flere andre vinkjennere i USA er også klare på at ytterligere toll på franske vinprodukter får positive konsekvenser.

Jason Boland, president i det California-baserte auksjonshuset Spectrum Wine, kaller en 100 prosent tariff en «game changer».

Kritiske uker for USA

Grunnen til optimismen blant amerikanske vinkjennere bunner ifølge FT i at folk vil være på jakt etter å sikre seg varer som allerede befinner seg i landet, i stedet for å importere fra Frankrike.

– Det kommer til å bli et kjør for å sikre seg franske vinprodukter til før-tariffpris. Det gjelder både private forhandlere så vel som restauranter, sier Jamie Ritchie, styreleder i Sotheby's Wine.

Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina går også inn i en kritisk fase. Det er en knapp uke igjen før Donald Trump kan gjøre alvor av trusselen om å innføre straffetoll på 15 prosent på kinesisk import verd over 125 milliarder dollar. Dette kommer på toppen av straffetoll som allerede er innført og sanksjoner mot kinesiske selskaper.

– Dette er det viktigste som skjer den neste uken. Trump er en fyr du aldri vet hva vil finne på. Det dreier seg ikke bare om straffetoll. Det kan være nesten hva som helst. Jeg tror han er villig til å gjøre hva som helst for å være den uforutsigbare jokeren i alt dette, sier sjefstrateg James Paulsen hos Lethold Group til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.