– Donald Trump kom allerede i valgkampen med utspill som spiller på konfliktlinjene i det amerikanske samfunnet. Som president har han fortsatt å spille på de interne ripene og de grunnleggende motsetningene i samfunnet, sier USA-forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby.
Melby peker på USAs president Donald Trumps retorikk som en sentral del av eskaleringen av de pågående opptøyene i USA.
Den siste uken har demonstranter og politiet i flere amerikanske storbyer møttes til voldelige sammenstøt. Demonstrasjoner som startet fredelig, har utviklet seg til voldelige opptøyer og kaos. Urolighetene ble utløst da afroamerikanske George Floyd i Minnesota døde etter å ha blitt holdt nede av en politimann som presset kneet sitt mot halsen hans i flere minutter.
Hundrevis av demonstranter er blitt arrestert.
– Slike opptøyer har man sett langt tilbake i historien. Det var en større sak i Los Angeles på 90-tallet som startet med noe tilsvarende, hvor noen blir brutalt behandlet av politiet. Få år tilbake så vi store opptøyer i byer som Baltimore og Missouri, sier Melby.
Det som derimot er annerledes i dag, er retorikken fra president Trump.
– Det er ikke han som har skapt opptøyene, men han fyrer opp under motsetningen i landet. Det som skjer nå har utgangspunkt i en av miks økonomiske forskjeller og gammel rasisme, sier Melby.
Twitter-utspill med advarsel
Den amerikanske presidenten har de siste dagene brukt Twitter flittig for å adressere befolkningen om opptøyene. Noen av meldingene har vekket reaksjoner og blitt kritisert. Twitter la ved en varsel sammen med en av Trumps Twitter-meldinger, som de mener glorifiserte vold.
– Disse «THUGS» vanærer minnet om George Floyd, og jeg vil ikke la det skje. Snakket nettopp med guvernør Tim Walz og fortalte at militæret er med ham hele veien. Ved eventuelle vanskeligheter vil vi ta kontroll- men når plyndringen starter, starter skytingen. Takk skal du ha!, skrev presidenten fredag.
Melby poengterer at denne formen for uttalelser ikke er uvanlig for presidenten
– Utspillene er helt i tråd med hvordan han har opptrådt tidligere. For noen år siden var det et oppgjør i Charlottesville i Virginia, hvor han uttrykte en viss forståelse for de hvite rasistiske deltagerne. Det er en konflikt hvor han bruker oss mot dem-retorikk, det har vi også sett i koronatiden. Han er ikke en president som prøver å få folk sammen, sier Svein Melby.
Minnesota mobiliserer soldater
Opptøyene i Minneapolis i delstaten Minnesota har pågått fire netter på rad. Noe som har ført til at guvernør Tim Walz har kalt inn over to tusen soldater fra nasjonalgarden som ekstra sikkerhet.
– Dette dreier seg ikke på noen som helst måte lenger om dødsfallet til George Floyd. Dette dreier seg om angrep på sivilsamfunnet og om å spre frykt og ødeleggelse i våre flotte byer, sa Walz på en pressekonferanse lørdag.
Ordføreren, Jacob Frey, i Minneapolis sa på samme pressekonferanse at han vil ha en slutt på demonstrasjonene.
– Dette handler ikke lenger om å ytre seg. Dette er voldsbruk, og det må slutte. Vi står midt oppe i en pandemi nå, sa Frey.
I flere av noen av de største byene i USA har det blitt rapportert om vandalisme mot butikker, påtente biler og voldsutøvelse fra demonstranter.
Presidentvalget: – Kan slå begge veier
I november er det presidentvalg i USA, og Donald Trump kommer etter all sannsynlighet til å møte den tidligere visepresidenten, Joe Biden.
Svein Melby mener det er vanskelig å forutse hva slags påvirkning opptøyene kommer til å ha på det kommende presidentvalget.
– Jeg vil være forsiktig med å si om hvordan dette vil slå ut med opinionen og i valgsammenheng.
Opptøyene og volden har fått mye oppmerksomhet de siste dagene, men at Trumps rolle har gått litt tapt i dekningen, mener Melby. Han forteller at den amerikanske presidenten har «stimulert ekstra med basis i det konfliktfylte».
– Det er klart at det kanskje er en generell sympati med denne afroamerikanske personen ble brutalt behandlet av politiet. Men mange vil nok ikke støtte volden, butikkhandel og ran som disse opptøyene har ført til – det kan slå begge veier for Trump. Dette kunne vært noe han hadde tjent på, hvis han hadde vist politisk ledelse, sier Melby. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.