USAs president Donald Trump motarbeidet sannsynligvis rettsvesenet da han sparket FBI-direktør James Comey i mai. Det er konklusjonen til den politiske tankesmien Brookings Institution, som har publisert en 108 sider lang rapport om saken. Rapporten ble først omtalt av CNBC.
I rapporten peker analytikerne ved Brookings på at Trump krevde Comeys lojalitet, ba ham avslutte etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og til slutt sparket Comey. Dette er handlinger som typisk kan ende i en domfellelse, skriver de.
Om spesialetterforsker Robert Mueller kommer til samme konklusjon, kan det bety at Trump blir stilt for riksrett, mener institusjonen. Da kan han bli avsatt om mange nok medlemmer av Kongressen går inn for det.
«Det er allerede bevis for at hans handlinger kan ha blitt gjennomført med en upassende intensjon om å hindre etterforskningen fra å avdekke skadelig informasjon om Trump, kampanjen familien og hans fremste medhjelpere», skriver analytikerne.
Ikke sett bevis
Hilmar Mjelde er postdoktor ved Universitetet i Bergen, og forsker på amerikansk politikk. Han er ikke helt enig med Brookings Institution.
– Om det skulle komme frem alvorlig bevis for eksempelvis maktmisbruk, kan det hende. Riksrett er dels en politisk prosess, gitt at det er politikerne i Kongressen som er aktorat og dommer, sier han.
Riksrett må hvile på ubestridelige bevis, og man risikerer å utfordre den politiske stabiliteten i USA, ifølge Mjelde. Så langt tror han ikke nok er kjent til at Trump risikerer riksrett.
– Jeg har ikke sett slike bevis ennå, sier han.
– Jeg trenger lojalitet
– Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet, skal Trump ha sagt til Comey på et møte tidligere i år, ifølge Comey selv.
FBI-direktøren skal ha vært svært lite lysten på å møte Trump.
– Instinktene fortalte meg da at én-til-én-situasjonen, og påskuddet om at dette var vår første samtale om jobben min, betydde at middagen til en viss grad var et forsøk på å få meg til å be om min egen jobb og å innlede et slags beskyttende forhold. Det bekymret meg stort, siden FBI tradisjonelt har hatt en uavhengig stilling, skrev Comey i en uttalelse til Senatet før han vitnet i juni.
Trump skal ha bedt Comey om å droppe etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, og har også innrømmet at Russland-saken en av grunnene til at han sparket FBI-direktøren. Comey selv tror etterforskningen er grunnen til at han mistet jobben.
Grunnen er viktig
Om Trump blir stilt for riksrett må et simpelt flertall i Representantenes hus til, før det blir avholdt en slags rettssak i Senatet. Eventuelt kan spesialetterforsker Mueller tiltale Trump selv, skriver CNBC.
Mueller tok over etterforskningen av forbindelser mellom Russland og Trump-kampanjen da Comey fikk sparken. Han ble utpekt av justisdepartementet etter at justisminister Jeff Sessions, som var en del av Trump-kampanjen, erklærte seg inhabil.
Presidenten har rett til å sparke FBI-sjefen, men grunnen til at han gjør det er viktig, ifølge analytikerne hos Brookings Institution. (Vilkår)