USAs president Donald Trump har tirsdag kveld norsk tid levert et søksmål mot Ways and means-komiteen i Representantenes hus i den amerikanske kongressen.

Det melder det amerikanske nettstedet CNBC.

Ifølge nettavisen er det for å hindre at komiteen skal få tak i Trumps selvangivelse, som han har nektet å dele med offentligheten siden han ble valgt i 2016.

Komiteen styrer blant annet statlig pengebruk, og har myndighet over skatter, avgifter og andre statlige inntekter.

– Trump saksøker «alle», men jeg har aldri hørt om en president som saksøker en kongresskomité, sier Jennifer Leigh Bailey, professor i sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

– Bryter ikke loven

Søksmålet kommer mindre enn én måned etter at komiteen gikk til sak mot USAs Finansdepartement (Treasury Department) og skattemyndighetene (Internal Revenue Service) for å få tak i Trumps føderale selvangivelse.

Komiteen er underlagt Representantenes hus i Kongressen, og er dermed styrt av demokratene. Siden januar 2019 er det Massachusetts-kongressmannen Richard Neal som har vært leder for komiteen.

I USA er det nemlig slik at noen stater har «egne» selvangivelser, i tillegg til de føderale. New York er, som er Trumps hjemstat, er en av statene som opererer med en egen selvangivelse.

Søksmålet Trump nå har tatt ut er ment for å hindre at Ways and means-komiteen skal få tak i både føderale og statlige selvangivelser.

Leigh Bailey påpeker at Trumps motvilje til å levere over selvangivelsen ikke er et lovbrudd, men heller et brudd på en lang tradisjon.

– Dette er ukjent farvann, og normer som har blitt og blir brutt ned. Jeg mener dette er et politisk spill, og en maktkamp mellom presidenten og Representantenes hus, som er styrt av demokratene, sier hun.

Tradisjonen for å offentliggjøre selvangivelsen har lenge stått sterkt blant amerikanske presidenter i moderne tid, og er ifølge Leigh Bailey en måte å vise at det ikke finnes noen interessekonflikter.

Ny lov

I mai vedtok delstatssenatet i New York en lov kalt TRUST Act, og åpnet dermed en mulighet for Kongressen til å få tak i Trumps selvangivelser fra flere år tilbake.

Ways and means-leder Neal har ifølge CNBC vært under sterkt press fra meddemokrater i komiteen til å ta i bruk denne loven, men han har så langt vært motvillig til å ta steget og kreve inn Trumps statlige selvangivelse i New York.

Trumps advokater mener på sin side at denne loven er et brudd på ytringsfriheten, og påstår den ble vedtatt for å «diskriminere og ta igjen for president Trumps taler og politikk».

Leigh Bailey forklarer at det er en komplisert sak, ettersom Trump mener at komiteen ikke har noen «god grunn» til å skulle få utlevert selvangivelsene.

– Siden det er demokratene som har flertallet i Representantenes hus, blir dette en maktkamp mellom dem og Presidenten. Hvor langt kan Kongressen gå? Hvor langt kan presidenten gå? Det er veldig vagt hvor grensen går her, i og med at skattemyndighetene i USA er underlagt den eksekutive grenen av regjeringen, og i så måte er underlagt presidenten, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.