Det er ventet at president Donald Trump og republikanerne vil legge frem rammeverket for en ny skatteplan der han vil forenkle skattereglene og gjennomføre store kutt for middelklassen under sitt besøk i Indiana onsdag.

– Vi kommer til å offentliggjøre en veldig omfattende rapport. Det vil bli et veldig, veldig solid forslag, sa Trump tirsdag.

Landets nåværende skattereform er 31 år gammel.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets følger utviklingen i den amerikanske økonomien tett og mener USA er modent for en reform.

– De høye skattene og høye fradragene er hovedargumentene for en reform. Skattesatsene for næringslivet er høyere enn de fleste andre land, men på grunn av omfattende fradragsordninger er de effektive satsene lavere, sier Magnussen til DN.

Skattekutt til 5000 mrd. dollar

Det er ventet at Trump onsdag vil foreslå å senke selskapsskatten fra 35 prosent til 20 prosent som tidligere varslet og senke skattene for husholdningene.

Republikanerne vil oppfordre til å senke skatten for den øverste skatteklassen for privatpersoner fra 39,6 prosent til 35 prosent, men de har også bedt advokater om å vurdere å innføre en ny og høyere skattesats for å forsikre seg om at de rike ikke ender opp med å motta et uproporsjonalt skattekutt, sammenlignet med middelklassen og familier med lav inntekt, skriver Washington Post. Men ennå er ingen avgjørelser tatt.

Det er i dag syv skatteklasser for privatpersoner i USA. Med republikanernes skatteplan vil de bli slått sammen til tre: en på 12 prosent av inntekten, en på 25 prosent og en på 35 prosent.

Planen som blir lagt frem onsdag innebærer skattekutt tilsvarende 5000 milliarder dollar over den kommende tidsperioden. Det norske oljefondets verdi rundet til sammenligning 1000 milliarder dollar 19. september.

Hemmelighold rundt fjerning av skattefordeler

For å kompensere for de store skattekuttene skal det også komme forslag om reduserte fradrag.

– Det sier noe om at næringslivet har hatt mange fradragsmuligheter. Og det er nok et resultat av at de har sterke lobbyvirksomheter mot politikerne. Det er heller ikke et heldig system. Så jeg mener det er gode argumenter for å gjennomføre en reform, sier Magnussen.

Det har ikke vært særlig med hemmelighold rundt hvilke skattekutt som skal foreslås, men når det gjelder detaljer rundt hvilke skattefordeler som skal ofres har republikanerne holdt kortene tettere til brystet.

Årsaken skal være at republikanerne ikke ønsker nok en intern strid som kan stikke kjepper i hjulene for et samlet forsøk på å innføre skattereformen, ifølge kilder Washington Post har snakket med.

Men ett tenkt forslag har blitt offentliggjort og dreier seg om en ordning som gir familier og selskaper muligheten til å søke statlige fradrag for delstatsskatter. Om ordningen skulle fjernes vil det ramme stater som New York, California, Illinois og New Jersey ettersom de har høye skatter. Det vil kunne beløpe seg til 1500 milliarder dollar i skatteinntekter for staten.

Kun et fåtall av andre skattefordeler som skal elimineres vil legges frem onsdag.

Kan møte motstand

Magnussen påpeker at selv om argumentene for skatteplanen er gode, viser mangelen på suksess i å fjerne og erstatte Obamacare at det ikke er noen enkel oppgave for Trump å få igjennom store reformer i Kongressen.

Det skyldes hovedsakelig to ting, ifølge seniorøkonomen.

  • Hans eget parti er splittet og fragmentert i viktige saker.
  • Republikanernes flertall er begrenset og det er særlig knapt i Senatet.
I tillegg til at så store skattekutt vil lede til en stor økning av underskudd.
– Det er åpenbart at Kongressen har en utfordring i å få igjennom en reform som innebærer en betydelig økning i underskuddene og dermed en økning i den offentlige gjelden. En del aksepterer at dette skal gi høyere økonomisk vekst og dermed gi høyere skatteinntekter og på den måten være selvfinansierende, mens andre sier at det er lite sannsynlig og vil føre til en økning i gjelden som man ikke kan gå god for, sier Magnussen.

Han heller mest mot teori nummer to.

– At dette skal være selvfinansierende har jeg ingen tro på, sier han.

USA har nå en samlet utestående gjeld på over 20.000 milliarder dollar. En av de viktigste årsakene er store skatteletter under Bush-administrasjonen, ifølge Marketwatch. (Vilkår)

– Det er mye lettere for oljeselskapene å tjene penger på norsk sokkel.
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer den økende oljeprisen.
01:55
Publisert: