Jakobsen, som er tilknyttet Forsvarsakademiet i Danmark, viser til Trumps mange oppsiktsvekkende utspill og uttalelser, som at mexicanere er voldtektsforbrytere, at NATO er foreldet og at muslimer skal nektes adgang til USA.

Ved å kommunisere så aggressivt, ser nå Trumps forhandlingspartnere – både venner og fiender – på ham som uberegnelig. Det kan være smart, mener Jakobsen.

– Spillteori viser nemlig at uberegnelige aktører oppnår større innrømmelser i forhandlinger. Det har han fått. Siden valget av Trump har USAs allierte vist mye større vilje til å øke forsvarsbudsjettene, påpeker han i en kronikk i Jyllands-Posten.

Mer til forsvar

Jakobsen viser til at Japan i desember vedtok et historisk høyt forsvarsbudsjett og at Sør-Korea samtidig lovet å gjøre det samme.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen lovet også å øke forsvarsbudsjettet etter sin første telefonsamtale med Trump.

– Sluttresultatet blir en mer balansert byrdedeling i USAs allianser. Det vil øke støtten til dem som sitter i Washington og styrke de allierte militært. Det vil minske Kinas og Russlands militære eventyrlyst, tror Jakobsen.

Kina og Russland

Den danske professoren tror Trumps uberegnelighet er en fordel i forhold til nettopp Kina og Russland.

De to landenes aggressive oppførsel i henholdsvis Østkinahavet og i Øst-Ukraina og Syria skyldes ifølge Jakobsen en antakelse om at tidligere president Barack Obama ikke ville svare militært.

Derimot er det lett å forestille seg at Donald Trump vil bruke militærmakt for å vise at USA er "great again", mener Jakobsen.

– Trump øker på denne måten, bevisst eller ubevisst, sannsynligheten for forhandlingsløsning med begge disse stormaktene. Det er godt for verdensfreden, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump om seg selv: - Jeg tror aldri en annen president har fått til så mye på så kort tid
Donald Trump oppsummerer sine første uker som president.
01:02
Publisert: