Fredag kom presidenten med den sterkeste antydningen hittil om at en slik erklæring kan være nært forestående. I i et møte i Det hvite hus om smugling over grensen, kom presidenten med hint om at han kan bruke tirsdagens tale om rikets tilstand til å ta opp temaet.

– Jeg sier bare, hør nøye etter under talen. Jeg tror dere vil synes den er veldig interessant, sa presidenten.

– Jeg tenker i hvert fall på det. Jeg tror det er god mulighet for at vi må erklære unntakstilstand, sa Trump. Det vil i så fall skjerpe frontene ytterligere i saken om den omstridte grensemuren han har lovet å sette opp.

Holder tale tirsdag

Talen om rikets tilstand – kjent som State of the Union – skal holdes tirsdag. Halvannen uke senere utløper den midlertidige budsjettavtalen som sørget for at nedstengningen i statsapparatet kunne avsluttes. Partene i Kongressen og Det hvite hus har frist til 15. februar med å komme opp me en varig avtale. Trump har allerede vist at han ikke vil godta et budsjett uten at det settes av flere milliarder til grensemuren. Demokratene i Kongressen har gjort det klar at det er uaktuelt å bevilge pengene.

Dersom Trump erklærer unntakstilstand, kan han i teorien gå utenom Kongressen for å skaffe penger til å starte byggingen. Samtidig vil en slik erklæring nærmest umiddelbart bli en skal for domstolene, ettersom Demokratene bestrider at det er noen reell krise ved grensen. Dermed kan dagens politiske dragkamp ende opp i en like fastlåst juridisk dragkamp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se hvordan de får togene til å gå i sprengkulden
Med 45 effektive minusgrader er det bare én ting som nytter i Chicago.
01:13
Publisert: